Проф. Киров: При този „шарен парламент” е възможно да се сформира правителство - bulgaria.utre.bg

Проф. Киров: При този „шарен парламент” е възможно да се сформира правителство

06 април 2021, 14:12 | bulgariautre.bg
  • Снимка:
    Нова тв, кадър

Това мнение изрази бившият конституционен съдия проф. Пламен Киров

Възможно е да се сформира правителство, дори при толкова шарен парламент. Това мнение изрази бившият конституционен съдия проф. Пламен Киров посочи в ефира на „Здравей, България” по Нова тв. 

"ЦИК трябва да обяви в Държавен вестник избраните 240 народни представители. Когато това стане факт, президентът има технологично време да определи датата на първото заседание. Това трябва да се случи в едномесечен срок след датата на изборите”, обясни проф. Киров.

Той каза още, че на първото заседание на Народното събрание се конституират и парламентарните групи. "Тогава Министерският съвет подава оставка и министрите излизат в оставка, но продължават да изпълняват функциите си", добави още той.

Относно връчването на мандата бившият конституционен съдия посочи, че той може да бъде върнат веднага. „Буквално в разговор с президента се връща мандатът и се преминава към следващата по численост група. В рамките на седем дни лицето трябва да предложи състав и структура на Министерския съвет”, допълни професорът.

Киров посочи, че Конституцията се изменя трудно при толкова шарен парламент. "Трябва да се стигне до някакъв консенсус. Когато се променя основният закон, въпросът с мнозинствата стои доста сложно", каза бившият конституционен съдия.Коментари (1)

Потребител
Светка
Здравей... Намерете партньор за следващата нощ във вашия район > adultme.fun
06 април, 17:53 ч.

Добави коментар

* Задължителни полета