"Екзакта": ГЕРБ води с 8.5% на БСП

В парламента реално могат да влязат 6, 7 или 8 партии, коментират от агенцията

В парламента реално могат да влязат 6, 7 или 8 партии. Това сочи изследване на "Екзакта Рисърч Груп". Според данните Коалиция ГЕРБ-СДС печели 28,5% от гласовете, БСП - 20%, Има такъв народ“ – 13%, ДПС – 12.4%. "Демократична България" – 6.7%, ВМРО – 4.3%, „Изправи се! Мутри вън!“ /ИМВ/ – 4,3%.

Данните на "Екзакта" от началото на март до момента показват, че интензивното разпространение на КОВИД у нас е фактор, който може да повлияе за намаляване на електоралната активност сред хората, които изпитват притеснения за здравето си. Това води до допускането, че ще гласуват под 3 млн. избиратели, най-вероятно между 2 600 000 и 2 800 000 души.

В настоящото изследване регистрираме дял на твърдо решилите да гласуват, който е близък до 45%, коментират от агенцията. До деня на вота Екзакта очаква известен ръст на подкрепата за ГЕРБ и за ИТН и задържане на електоралните дялове на БСП и ДБ.

Броят на формациите, които ще бъдат представени в българския парламент зависи до голяма степен от избирателната активност, но главно от твърдостта на електоратите на по-малките формации.

Проучването е проведено сред 1005 пълнолетни българи в 123 гнезда, в 92 населени места. Методиката на регистрация е пряко полустандартизирано „face to face” интервю. Изследването е независимо от външно финансиране и е проведено със средства на „Екзакта Рисърч Груп”. Максималната грешка при 50-процентовите дялове е +/- 3%.