МВР: До момента са подадени 144 сигнала за нарушение на изборните правила

Създадена е необходимата организация за ускорено издаване на лични документи

Със заповед на главния секретар на МВР е сформиран щаб, който координира действията си с всички ведомства и институции, имащи отношение към изборния процес, обясни заместник-директорът на ГД „Национална полиция ст. комисар Тодор Гребенаров. Той припомни, че от 8 март работи денонощна телефонна линия и е обявен имейл, на който гражданите могат да подават сигнали, съотносими към ангажиментите на МВР в изборния процес. Сигнали се приемат и в районните управления, както и на тел. 112, уточни ст. комисар Гребенаров. Изградено е и междуведомствено звено за противодействие на престъпленията и нарушенията на изборния процес, касаещи купуването и продаването на гласове и защита на политическите права на гражданите. В звеното влизат представители на  прокуратурата, МВР и ДАНС. До момента са подадени 144 сигнала за нарушение на изборните правила. По 163 преписки се извършват проверки под наблюдението и указанията на наблюдаващи прокурори, образувани са 14 досъдебни производства за престъпление по чл. 167, 168 и 169 от НК. 34 лица са задържани, а 1053 са предупредени писмено с протокол“, обобщи заместник- директорът на ГДНП. До момента е извършено пълно обследване на трите печатници, които готвят книжата и тази, която изработва печатите за секциите, логистичната база, където се съхраняват устройствата за гласуване, всичките 31 РИК и местата по общините, където ще се съхраняват материалите до 3 април. Миналата седмица приключиха съпроводът и логистиката на превозните средства до областните центрове с печатите, които ще бъдат използвани в избирателните комисии, а вчера приключи съпроводът и охраната на изборните книжа и бюлетините до областните центрове и съответно до общините. В момента те са под денонощна полицейска охрана, уточни ст. комисар Гребенаров. Утре предстои да бъдат съпроводени и машините за гласуване до областните центрове.

Създадена е необходимата организация за ускорено издаване на лични документи, съобщи заместник-директорът на ДБДС Цветомир Панчев. Направено е всичко, за да могат граждани, които нямат издадена лична карта или не притежават валидни документи (лична карта или личен /зелен/ паспорт) поради изгубване, открадване, повреждане, унищожение или с изтекъл срок, да имат възможност да упражнят правото си на глас. В тази връзка ДБДС е създала следната организация за работа - в зависимост от конкретните нормативни изисквания, на граждани, подали вече заявление за нова лична карта, ще бъде ускорено издаването й. При невъзможност да бъде издадена нова лична карта до края на работния ден на 2 април 2021 г., по искане на гражданите, ще бъде издавано необходимото им удостоверение, с което да гласуват. Панчев подчерта, че това удостоверение служи единствено и само за упражняване правото на глас, но не и като легитимация пред други органи. Освен това с Решение на ЦИК е прието, че граждани с изтекли по време на извънредното положение документи за самоличност, могат да упражнят правото си на глас, като се легитимират с тях.  По думите му само за месец март 2021 г. са издадени над 125 000 лични карти, в сравнение с предходните избори това е увеличение с около 2 пъти.

От началото на месец март са извършени проверки на 6923 обекта, в които ще бъдат провеждани изборите и ще бъдат обособени секциите, обясни комисар Георги Толин, началник на „Държавен контрол” в ГДПБЗН. Специално внимание е обърнато за наличието на уреди за пожарогасене и възможността за евентуална евакуация на пребиваващите в сградата по време на изборите, в случай на инцидент. В рамките на инспекциите са връчени 378 противопожарни предписания, най-вече за наличните уреди за гасене и за освобождаване на пътищата за евентуална евакуация от горими материали. По места органите за ПБЗН са провели и провеждат инструктажи на членовете на РИК, секретари на общини и председатели на СИК, по спазване на изискванията за пожарна безопасност. Освен това е оказана методическата помощ на МВнР за изпращане на препоръки до ръководителите на задграничните представителства, в които е предвидено да бъдат открити изборни секции, относно мерките за пожарна безопасност, които трябва да се предприемат за гарантиране нормалното протичане на изборния процес.