Ангелов: Наблюдава се покачване на случаите с COVID-19, намираме се в пика на третата вълна

За последните 14 дни по заболеваемост България се нарежда на 5-о място в Европейския съюз и на 2-о на Балканите

Мнението на експертите е, че в момента страната ни се намира в платото на третата вълна от COVID-19, което означава, че в рамките на няколко седмици ще се подобрят показателите относно разпространението на COVID-19 у нас. Това съобщи министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов по време на редовния брифинг на Националния оперативен щаб.

Здравната система разполага с 48 хил. легла за активно лечение, т.е. при необходимост имаме възможност за увеличаване на легловата база за лечение на пациенти с COVID-19, без това да компрометира качеството, обема и достъпa до медицинска грижа на пациентите, при които не е доказана коронавирусната инфекция. Лечебните заведения и медицинските специалисти в страната се справят с повишения натиск, който се отчита през последните седмици. Заетостта на леглата за консервативно лечение на пациенти с COVID-19 към 31 март е 74%, а на интензивните - 71%, посочи министърът и благодари на работещите на първа линия лекари, сестри, санитари, фелдшери в болниците, както и на екипите на центровете за спешна помощ и регионалните здравни инспекции.

През април се очаква страната ни да получи близо 700 хил. дози от четирите одобрени ваксини срещу COVID-19, като съотношението между двата типа ваксини е пропорционално – по близо 350 хил. До края на юни страната ни трябва да получи общо 1,4 млн. дози от ваксината на Pfizer/BioNTech, 500 хил. от Moderna, 1 млн. дози от оксфордския лекарствен продукт и 500 хил. от ваксината на Johnson & Johnson. През месец април в България ще бъдат доставени и първите количества от четвъртата одобрена ваксина, която е аденовирусна, а приложението ѝ е еднодозово – близо 30 хил. дози. Тази информация изнесе директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата маг.-фарм. Богдан Кирилов.

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев съобщи, че за последните 14 дни България заема пето място в ЕС по показател заболяемост със 732 души на 100 хил. население. По показателя смъртност за изминалите две седмици страната ни се нарежда на трето място в ЕС.