Седмица преди вота: ГЕРБ продължава да води убедително пред БСП

Дистанцията между основните политически играчи се запазва, показва проучване на „Маркет линкс“

Остава седмица до редовните парламентарни избори. Дистанцията между основните политически играчи се запазва. ГЕРБ водят, на второ място са БСП и трети са „Има такъв народ“. Шанс да влязат в новото Народно събрание имат още ДПС и „Демократична България“. „Изправи се! Мутри вън!“ и ВМРО са на ръба.

Това показва проучване, финансирано и реализирано съвместно от bTV и „Маркет ЛИНКС“, проведено сред 1026 лица над 18 г. в страната, в периода 18 – 25 март 2021 г. по методите на пряко-лично интервю и онлайн анкета.

Очаква се обаче протестният вот да окаже влияние и да обърне предварителните нагласи. От социологическата агенция уточниха, че той е неустойчив и може да повиши резултатите на извънпарламентарните опозиционни сили.

Графика: bTV

Социологът Добромир Живков обясни в "Тази сутрин", че епидемичната обстановка може да повлияе на резултата от вота. По думите му около 30% от анкетираните смятат, че изборите трябва да бъдат отложени. Близо половината от запитаните обаче мислят, че те трябва да се проведат въпреки ръста на заболеваемост у нас.

Намалява процентът на хората, които са изразили категорично намерение да упражнят правото си на вот. При предишното допитване по темата 51% от анкетираните са посочили, че ще гласуват, сега – 46%. Разликата се равнява на около 350 хил. души.