Министър Ангелов: Ще се справим с третата вълна на COVID-19

Продължават разговорите за осигуряване на допълнително количество ваксини и за нашата страна

Наблюдавайки хоспитализациите на пациенти с доказана коронавирусна инфекция, Министерството на здравеопазването отчита, че третата вълна на COVID-19 в страната по нищо не прилича на втората. Цели фамилии и семейства са болни. Положителни за COVID-19 са бременни и родилки. Все повече млади хора биват настанявани в лечебни заведения. Това посочи министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов по време на редовния брифинг на Националния оперативен щаб. В рамките на настоящата седмица ще бъде сформиран Съвет към министъра на здравеопазването, членове на който ще бъдат доказани български специалисти в областта на акушерството и гинекологията. Целта е техните експертиза и опит да се използват при случаите на бременни и родилки, положителни за COVID-19 и изискващи бърза и адекватна специализирана лекарска грижа.

Министърът беше категоричен, че болниците ще се справят с третата вълна. Заетостта на леглата за консервативно лечение на COVID-19 към днешна дата е 69%, 70% - на интензивните легла.

Министерството на здравеопазването е договорило в рамките на месеца страната ни да получи две доставки от по 6 хил. флакона от лекарствения продукт Ремдесивир, който по лекарска преценка се прилага при пациенти с COVID-19.

661 на 100 хил. души население е заболяемостта у нас през последните 14 дни. Така страната ни се нарежда на шесто място в Европейския съюз и на второ на Балканския полуостров. За последните две седмици смъртността у нас е 20 на 100 хил. души население. По този показател България заема четвърто място в ЕС и първо на Балканския полуостров. Най-висока остава заболяемостта в област Бургас, следвана от областите Силистра, София, Враца и Плевен. Най-ниска е в областите Търговище, Разград, Кърджали, Видин и Пазарджик.

В отговор на журналистически въпрос относно заразяването с коронавирусна инфекция при ваксинирани лица министър Ангелов посочи, че ваксината предпазва от тежко протичане на заболяването, но че имунизираните могат да бъдат преносители на вируса. Заради това е необходимо всички граждани с поставена ваксина да продължат спазването на противоепидемичните мерки за носене на маска и спазване на физическа дистанция.

Здравният министър коментира и преговорите за осигуряване на количества от иРНК ваксината на Pfizer/BioNTech за страната ни: „Продължават разговорите за допълнителни количества от ваксината и за нашата страна. Това стана възможно благодарение на усилията на българското правителство и на българския премиер, който заедно с лидерите на още 5 държави, поиска справедливо преразпределяне на дозите. Очакваме днес да приключат експертните разговори на ниво Управителен съвет към ЕК за ваксини срещу COVID-19.“