Отиде си голямата Татяна Лолова

Загубихме велик и неповторим артист

На 87-годишна възраст почина голямата театрална, филмова и телевизионна актриса Татяна Лолова. През последните седмици тя е боледувала тежко в резултат на коронавирусна инфекция и е била настанена в "Пирогов".

Татяна Лолова е родена на 10 февруари 1934 г. в София. Майка ѝ е от руско-украински произход, а баща ѝ Желязко Лолов е счетоводител, но неговият братовчед съименник е известен театрален актьор в Пловдив. Лолова завършва актьорско майсторство през 1955 г. в класа на професор Стефан Сърчаджиев. Следва заедно с Ицхак Финци, Григор Вачков, Никола Анастасов и други забележителни актьори.

Десетки са филмите с нейно участие, влезли в сърцата на няколко поколения българи. Може да откроим "Топло", "Бон шанс, инспекторе", "Опасен чар", "Нощем с белите коне", "Сиромашко лято", "Домашен арест и много, много други.

Татяна Лолова е носителка на редица награди - Заслужил артист, Народен артист, Орден "Кирил и Методий" - III степен, Награда на Съюз на артистите в България за женска роля, „Аскеер за женска роля“, Орден „Стара планина“ и др.

Поклон пред паметта й!