Доц. Ангел Кунчев: Срокът на мерките може да бъде удължен

Пикът на тази вълна е от 2 до 4 седмици, уточни държавният здравен инспектор

Срокът на мерките може да бъде удължен, коментира пред БНР главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. По думите му 10 дни не е малък срок за локдаун, но не е ясно дали ще е достатъчен.

Относно новите ограничения от 22 март заради високия ръст на заболеваемостта от COVID-19 и дали те ще окажат влияние, доц. Кунчев смята, че намаляването на контактите между хората ще окаже влияние. Той сподели, че е много трудна задачата да се намери добър баланс между здравето и икономиката:

„Видяхме какво става в Англия, Ирландия, Португалия, след това в Чехия и Словакия, а в момента и в Унгария. Видяхме, че пикът на тази вълна не продължава прекалено много - той е от 2 до 4 седмици. Едно намаляване на контактите би трябвало да повлияе, ако не започне веднага спад, то поне да достигнем плато, без да има продължаващо повишаване на броя на заразените и починалите", увери държавният здравен инспектор. Според доц. Кунчев обществото е разделено по отношение на строгостта на мерките и времето, в което се налагат.

"Не е добро положението в болниците, натискът към тях продължава да расте. Търсенето на медицинска помощ се увеличи, което означава, че новият щам води до по-бързо развитие на по-тежка клинична картина, което налага болнично лечение. Към момента наближава 8000 броят на приетите в болници лица и към 700 е броят на настанени в интензивни отделения. това е твърде голям брой, който изтощава и без това твърде изморената здравна система", обясни доц. Кунчев. Той посочи, че за момента у нас не се засича „внос" на южноафриканския щам, макар че в Европа, на Балканите го има.

„Почти неминуемо е и с него да се срещнем", подчерта държавният здравен инспектор. В различните райони на страната се регистрират между 60 и 90% само от британския вариант на коронавируса, съобщи той.

По повод временното преустановяване на ваксинирането с "АстраЗенека", доц. Ангел Кунчев беше категоричен, че това е правилният начин - когато има и най-малко съмнение, спира се прилагането до изясняване на ситуацията.

„На първо място е безопасността, а после е ефикасността. Това са основните принципи, на които всяка ваксина трябва да отговаря", смята доц. Кунчев. Той потвърди, че няма да има човек, който да остане без втора доза на ваксината. 580 хиляди дози се очакват през април и повече през май, но няма да е лесно да бъдат убедени голяма част от хората, за да се ваксинират.

„Има толкова неясни фактори, че не може да се прогнозира кога и дали ще има нова вълна на COVID-19. Трябва да има система за наблюдение, както е и при грипа - годишно 40 лаборатории в света следят какви нови щамове се появяват. Това вероятно ще стане и с коронавируса", изтъкна доц. Кунчев.