Борисов: Незабавно трябва да се премине към разпределение на ваксините в страните от ЕС

За това призоваха министър-председателят Бойко Борисов и колегите му от Австрия, Чехия и Словения

Да бъде направена корекция на разпределението на ваксините срещу COVID-19, така че да се гарантира, че държавите членки на ЕС ще получават едновременно доставките на база на броя население – за това призоваха министър-председателят Бойко Борисов и колегите му от Австрия, Чехия и Словения по време на брифинг във Виена. В австрийската столица премиерът Борисов участва в работна среща с австрийския канцлер Себастиан Курц и премиерите на Чехия - Андрей Бабиш, на Латвия - Артурс Кришянис Каринш, на Словения - Янез Янша и на Хърватия – Андрей Пленкович. Тема на срещата беше доставките на ваксини срещу COVID-19 в страните от Европейския съюз и апела на част от европейските лидери да се проведе  дискусия на европейско ниво по темата. В рамките на брифинга във Виена след срещата лидерите подчертаха, че апелът им цели не да бъдат отправяни обвинения, а да се намери бързо решение на проблема, така че всички европейски граждани да получат ваксини.

"Ние винаги сме вярвали в европейската солидарност и в решенията на Европейския съвет“, изтъкна министър-председателят Бойко Борисов. Българският премиер напомни за заключенията на Европейския съвет от януари, в които ясно е посочен принципът на пропорционално разпределение на ваксините. „Бяха ни посочени няколко ваксини, които са еднакво добри, като преговорите ги води Европейската комисия, гаранцията за качеството на ваксините е на Европейската агенция по лекарствата. Ние сме закупили по няколко милиона от ваксините“, посочи премиерът Борисов. Българският министър-председател изтъкна и като проблем това, че компаниите производители не изпълняват договорите си. „Нещо повече - те ги нарушават, като не спазват пропорционалното разпределение“, добави българският премиер. Борисов изрази недоумение как е възможно договореното от лидерите на най-високо ниво в рамките на Европейския съвет да бъде променяно от някакъв комитет в хода на доставките. „Как може да се променя решение на Съвета, без самите ние да сме го променили“, попита реторично министър-председателят.

"Нашият призив е несправедливостта незабавно да бъде отстранена и да се премине към това, за което сме се разбрали за процентно разпределение на база на населението“, апелира министър-председателят Бойко Борисов и изрази увереност, че от новодоговорените количества ваксини ще получат страните, които са по-назад с ваксинирането. Премиерът Борисов добави, че очаква още на утрешната среща с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел несправедливостта да бъде поправена. „Ние не искаме подаяния. България е инвестирала в разработването на ваксините“, категоричен беше Борисов.

Австрийският канцлер Себастиан Курц също коментира доставките на ваксини за България. Курц беше категоричен, че трябва да бъде направена корекция в настоящия механизъм на доставка на ваксини за държавите членки, за да не получи страната ни една трета по-малко в сравнение с други държави от ЕС. „Солидарността трябва да влезе в действие, разликите в ЕС да бъдат минимализирани и ваксинационният процес да бъде успешен“, заяви австрийският канцлер.