Проф. Тодор Кантарджиев: Коронавирусът ще придобие сезонен характер

поред него циркулацията на вируса ще намалее през лятото, заради топлото време.

Днес, 8 март, се навършва точно една година след първия случай на COVID-19 в България.

"Една година по-късно, първите случаи на COVID-19 в България бяха в болниците в Габрово и Плевен. Тогава имахме само 2 работещи лаборатории, нямаше бързи антигенни тестове, нямаше над 150 лаборатории, нямаше маски, защитни облекла. Въпреки това мисля, че всичко беше под контрол. Грешката беше, че се допуснаха много хора, едната част, наричайки се лекари, другите не лекари, да създадат едно недоверие в обществото, а от там идва и страхът. Аз винаги си бил честен с хората, не съм скривал нищо, пред съвестта си съм чист, пред моите пациенти и пред българските гражданим, пари не съм взимал за промоция за ваксини", каза проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести и член на Националния оперативен щаб, в сутрешния блок на БНТ.

Според него преболедувалите е достатъчно да бъдат ваксинирани с една доза, като съветът му е това да стане есента.

"Според мен ходът на пандемията обикаля 2 години, след което има вероятност да придобие сезонен характер, да е най-силен краят на есента и началото на зимата, малко преди грипа и да придобие ендемичен характер. Това означава малки групи от болни хора, но с по-дълга продължителност, ще се явява в отделни колективи, семейства и групи в следващите години, но няма да има пандемичен характер. Тогава може да се ваксинираме като за грип", коментира проф. Тодор Кантарджиев.

Той бе категоричен, че е важна личната отговорност.

"85% от хората спазват мерките, 10% не ги спазват от неразбиране и неглижиране и 5% го правят нарочно и напук, което компрометира в момента", добави проф. Тодор Кантарджиев.

Според него циркулацията на вируса ще намалее през лятото, заради топлото време.

"Нито бразилската, нито южноафриканската, нито нигерийската, които са две мутации ги няма в нашата страна, ако не ги допускаме ще е добре. Има го само британският щам, в последната седмица в Кюстендил, Сливен, и Бургас над 85% от циркулиращите вируси са от британския щам. Всички мутации се покриват от ваксините, с изключение на една, нигерийската от декември месец, която се изкарва по-леко, имаме готовност за нови мутации. Компаниите са готови, ако има такива, в рамките на месец така да пригодят ваксините, че да отговарят и на последните мутации. Ако стане така, че има нова мутация, която не се покрива от ваксините, ще ни се наложи есента да правим друга ваксина. Производителят застава зад това да са 2 убождания от една и съща ваксина, в момента се водят клинични изпитвания да има възможност да се сменят ваксините", допълни проф. Тодор Кантарджиев.

Той засегна и темата за отлагането на плановия прием и плановите операции.

"Не е национално решение, а на областните щабове, това сериозно компрометира здравеопазването, осигуряването на помощ на хората, има много хора с натрупани планови операции, но това се прави в интерес на здравето", подчерта проф. Тодор Кантарджиев.