Проф. Витанов: Около критичните стойности сме, при 5000 заразени на ден става страшно

Много области в страната са изправени пред сериозни проблеми

"Един от параметрите, които следим показва кога разпространението на заразата минава от клъстерно в дифузно. Критичните области са София, Пловдив, Варна и Бургас. Във всички тях ситуацията не е добра и положението се влошава”. Това заяви математикът и член на Националния оперативен щаб проф. Николай Витанов по Нова ТВ.

Той обясни, че критичната стойност на базовото репродуктивно число е 1.3.

"При две седмици с такива стойности – всичко гърми. Вчера бяхме с тази стойност, а днес числото е 1.24”, категоричен бе проф. Витанов.

Според него следващата седмица се очаква 13 области да бъдат изправени пред сериозни проблеми със заразата. Това са: Бургас, Велико Търново, Враца, София-град, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Плевен, Силистра, София-област, Смолян, Хасково и Шумен. Ситуацията в Габрово, Разград и Русе ще се влоши бързо според математика.

"Разликата в областите зависи от развитието на епидемията. В Кюстендил върлува новият щам и положението е много лошо”, каза специалистът.

"Когато наближим 5 хиляди положителни на дневна база става страшно. Това зависи от нашето поведение и от кампанията по ваксиниране. Този път имаме инструмент, с който можем да си помогнем. 50 хиляди ваксинирани души натискат вълната надолу с 1%”, обясни проф. Витанов.

Той добави, че ако дифузното разпространение на вируса продължи е възможно да се подходи към глобални мерки. След ваксинацията на 2 милиона души ще се наблюдава сериозно подобрение на ситуацията, обясни математикът.