Димитър Ганев: Има само два варианта – правителство около ГЕРБ, или около БСП

Според него големият въпрос е дали в НС ще бъдат 5, 6 или 7 от формациите

„Няма как да се направи каквото и да е управление, ако в него не присъства или първата, или втората партия. Тоест, или ще има управление около ГЕРБ, или около БСП. По всяка вероятност ГЕРБ ще получи първи мандат за съставяне на правителството.“ Това заяви пред NOVA политологът от „Тренд” Димитър Ганев.

Според него големият въпрос е дали в НС ще бъдат 5, 6 или 7 от формациите.

„Големи размествания не са изключени, но хората в голяма степен са решили за кого ще гласуват.Може да има някаква динамика, но тя не може да бъде голяма. Първото място изглежда на ГЕРБ. Борба ще има за третото място, в зависимост от избирателната активност“, обясни той. За него Ганев посочи ДПС и „Има такъв народ“. „Разликата не е много голяма и при по-малка активност може да има разместване тук“, посочи той.

„Придържаме се към формулата 5+2. Тоест, 5 сигурни партии и 2, за които решаваща ще бъде предстоящата предизборна компания“, коментира Ганев.

„Партията на негласуващите ще е най-интересна на тези избори. Ако случаите на коронавируса продължават да растат, активността на гласуващите ще спадне. Очакваме своя глас да дадат 3 милиона души. COVID-19 може да направи бариерата по-ниска и някои партии, които са на ръба, могат да се надяват на по-добро представяне”, коментира Първан Симеонов, политолог от „Галъп”. По думите му на тези избори интересни ще са ДПС, защото нямат скрупули да бъдат партньор, с когото и да било.

Не е изключено след изборите да се търси вариант за програмно или експертно правителство, за да е естетически приемливо, обясни Димитър Ганев. Според Симеонов това е формулата, която предлага ДПС, но лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов бяга от нея, защото не иска да бъде зависим.

„Много партии заявиха, че няма да влизат с други формации“, припомни Ганев.