Борисов към Радев: Лесно е да коментираш свободата, но трябва и доста работа

Политика

03-03-2021, 14:47

Снимка:

Бойко Борисов/Фейсбук

Автор:

bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Тържества по време на пандемия никой не прави, подчерта премиерът

„Лесно е да коментираш свободата, но трябва и да се свърши доста работа“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов, който огледа напредъка на строителството на АМ „Хемус“ в трасето между Боаза и пътя Плевен – Ловеч.

„По-свободни българите не са били. Свободата е и отговорност. Днес за пореден път някои искат да изопачат истината, че е забранено да се празнува“, подчерта премиерът Борисов, опровергавайки опитите за манипулация, че е забранено на българските граждани да се изкачат на историческия връх. “Фактът, че тези, които го коментират, са там, където искат и никой не ги е спрял - е показателен. Такива лъжци, такива манипулатори! Затова аз обичам да показваме – това е българинът, работещ и правещ сам своята история“, изтъкна министър-председателят.

Премиерът Борисов посочи, че Шипка е издигнат за почит, не за омраза и днешният национален празник е ден за обединение, а не за политиканстване.

„Строим огромни и мащабни съоръжения. На Трети март българите могат да са горди с нашите строители, инженери, проектанти. Това, което сме построили, ще остане и хората години наред ще се движат по магистрала „Хемус“, подчерта още Борисов.

Премиерът направи оглед на трасето между Боаза и пресичането с пътя Плевен - Ловеч, което е с дължина от 51,5 км и е обособено в три участъка. Борисов изтъкна, че същевременно активно продължа изграждането на всички важни инфраструктурни проекти като магистралите „Струма“, „Хемус, „Европа“, както и пътищата в Северозападна България.

„Докато другите говорят, ние работим и хората виждат резултатите“, отбеляза министър-председателят Борисов, с когото на място беше и заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. Той информира премиера, че в първия от трите участъка - между п.в. „Боаза“ до п.в. „Дерманци“, който е и с дължина над 15 км, вече се полагат асфалтовите пластове. „Вижда се изключителен напредък. Много скоро по трасето, което сме строили 2 години, хората ще минават за 2 минути и ще се любуват на природата“, подчерта Борисов.

Вторият участък е от края на п. в. „Дерманци“ до връзката с път ІІІ-3005 Радювене – Катунец и е с дължина 19,2 км. Там се извършват земни и пътни работи, дейности по отводнителните съоръжения, работи се по големите мостови съоръжения, в т.ч. изпълнение на пилоти, на елементи от долното строене на мостовете.

Третия участък е с дължина 17 км  и е от п. в. „Каленик“ до връзката  Плевен – Ловеч и п. в. „Плевен“. Там се извършват земни и пътни работи, дейности по отводнителните съоръжения, работи се по големите мостови съоръжения, в т.ч. изпълнение на пилоти, на елементи от долното строене на мостовете, доставка и монтаж на главни греди, армировъчни работи и бетонови работи по пътните плочи.

Продължават и строителните, и подготвителните дейности в останалата част на магистралата. В следващите три участъка от п. в. „Плевен“ до пресичането с път I-5 Русе – Велико Търново се извършват подготвителни дейности по почистване на терена и направа на временни пътища. За последните три участъка от АМ „Хемус“ – 7, 8 и 9, които са от пресичането с пътя Русе – Велико Търново до пътен възел „Буховци“, продължават проучвателно-проектантските работи по изготвяне на технически проекти.

Строителството на участъка от 16,32 км между пътните възли „Буховци“ и „Белокопитово“ на територията на областите Търговище и Шумен напредва и се очаква той да е готов в средата на 2021 г.

Цялостното изграждане на АМ „Хемус“ до 2024 г. е основен приоритет на правителството. Бъдещето на Северна България и модернизирането на региона е свързано със строителството на автомагистралата и осигуряването на бърза и безопасна пътна комуникация.

По-рано днес премиерът Борисов провери и напредъка на ремонта на тръбата в посока София на тунел „Витиня“ на АМ “Хемус”, който се очаква да приключи през втората половина на месец март. „Вече всичко е на асфалт, вентилатори, противопожарни системи, интернет има навсякъде  по най-съвременните методи е строено“, отбеляза министър-председателят Борисов.

 Изпълнена е над 33 600 кв. м хидроизолация по цялата дължина на лявата тунелна тръба. Монтират се армировъчни мрежи - част от новата първична носеща облицовка с дебели 15 см. Същата се изпълнява чрез торкретиране на три пласта. Изградена е сложна дренажна система, която отвежда водите, задържани от хидроизолацията и предпазва новата първична носеща облицовка.

Премиерът Борисов провери и ремонтираните мостове на автомагистрала „Хемус“, които също бяха изцяло реновирани.