Движението през тунел "Железница" тръгва през септември

Това стана ясно по време на инспекция на премиера Бойко Борисов при пътното съоръжение

През септември ще бъде пуснато движението в двете посоки в новия тунел „Железница“ на АМ „Струма“ и в целия участък от Благоевград до Симитли. Преди дни беше пробита и втората тръба на тунела. Това стана ясно по време на инспекция на премиера Бойко Борисов при пътното съоръжение.

„Магистрала „Струма“ трябваше да е готова за Олимпиадата в Гърция през 2004 година, но нашите опоненти нищо не бяха направили. Сега строим усилено и пред нас е едно уникално съоръжение. Чрез изграждането на тунела, на цялата АМ „Струма“, със скоростния път Ботевград-Видин“ -  от пристанищата на Гърция, през България за Румъния ще се пътува много по-бързо и удобно. На практика свързваме река Дунав и Солун  по този начин“, обяви министър-председателят по време на инспекцията.

Тунелът е прокопан с висока точност и без никакви отклонения. „Целият участък е много сложен, но нашите строители и инженери се справиха“, коментира Борисов.

„Железница“ е най-дългият пътен тунел, изграждан досега не само у нас, но и на Балканите. По-голямата част от строителните дейности по него вече са приключили. Той ще е с две отделни тръби за движение в посока, като дължината на всяка ще е около 2 км. Тунелът е снабден и с резервоар за противопожарни нужди, а също така и с два резервоара за токсични отпадъци. От южната му страна се изгражда и площадка за хеликоптер.

Съоръжението е изключително модерно. Разполага с множество електронни системи. Строят са предпортални площадки на северния портал и на южния му портал. Върху тях ще бъдат разположени част от отводнителната, водоснабдителната, дренажната система, електрическа разпределителна станция, технологични центрове, резервна дизел генераторна станция, технологичен център, система за видео и аудио управление, кабелни линии, стая за резервно ръчно управление на контролния център и други, обслужващи тунела. Навсякъде в него е прокаран и добър интернет.

„Комунистите се дразнят на всичко, което правим. Дори може някой протест  да организират срещу изграждането на тунел „Железница“. Ние ще продължим да работим, да строим, да обновяваме инфраструктурата и да помагаме на всяко едно населено място в България“, коментира Борисов.

„Колко години са назад и в страни – нека хората да си правят своя извод. Приказващи в България – колкото искаш. Ние показваме какво сме направили“, категоричен беше премиерът и изтъкна, че само след няколко месеца през планината ще се преминава лесно само за 2 минути.