Министерство на туризма започва изплащане на държавната помощ от 51 млн. лв.

Министерството на туризма започва изплащане на държавната помощ от 51 млн. лв. Оценителната комисия към министерството е подготвила документите, с които може стартират преводите на суми към фирми, с изрядни документи. Това са 86 предложения и ще получат субсидията със заповед на министъра на туризма.

Общо подадените заявления до момента са 579, като те са за малко над 31,611 млн. лв. Всички желаещи могат да подадат документи за участие в процедурата в срок до 31 май. Кандидатстването започна на 8 февруари, а седмица по-рано бяха публикувани насоките за участие в проекта, припомнят от министерството.

Мярката представлява държавна помощ под формата на преки безвъзмездни средства, с общ прогнозен бюджет от 51 милиона лева, които ще бъдат предоставяни на лица, извършващи туроператорска и туристическа агентска дейност съгласно чл.26а от Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 г. и за преодоляване на последиците.

Размерът на еднократно предоставяните безвъзмездни средства е 4 на сто от оборота им без ДДС през 2019 г., оповестен във финансовия отчет съгласно Закона за счетоводството, като предоставената помощ е за компенсиране на загуби на туроператорите и туристическите агенти за периода от 01.03.2020 г. до 31.12.2020 г. Помощта трябва да се използва приоритетно за възстановяване на суми на пътници, чиито пакети са анулирани поради COVID-19 за същия период.

Допустими кандидати са предприятия, опериращи като туроператори или туристически агенти, регистрирани в съответствие с Раздел I, Глава седма от Закона за туризма и вписани в Националния туристически регистър, които към момента на подаване на заявлението за помощта имат сключена валидна застраховка „Отговорност на туроператора” в съответствие с чл.97 от Закона за туризма.

Тази мярка е част от цялостен пакет от мерки и има за цел да противодейства на недостига на ликвидност, пред който са изправени предприятията поради COVID-19.