Започна модернизацията на центъра за хвърляния в НСА

Ще бъдат обновени и закрити писти в Русе и Плевен

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев, ректорът на Национална спортна академия „Васил Левски“ (НСА) проф. Николай Изов, ръководителят на катедра „Лека атлетика“ проф. Марин Гъдев и олимпийската шампионка на троен скок Тереза Маринова направиха първа копка и дадоха началото на строително-ремонтните дейности по модернизацията на лекоатлетическия център за хвърляния към висшето учебно заведение. Министерството на младежта и спорта (ММС) финансира реновирането на обекта с 216 775 лв. по реда на Наредба № 4. Ще бъде извършен цялостен ремонт на секторите за хвърляне на диск, чук, копие и тласкане на гюле. Ще бъде подобрено състоянието на тревните площи. Проектът предвижда и монтаж на мобилни трибуни. Със собствени средства НСА реконструира съблекалните и пистата на съоръжението.

"Изключително горд съм с този проект и се радвам, че продължаваме инвестициите си в лекоатлетически обекти. През последния мандат направихме много съоръжения. Извършена беше реконструкцията на 3 открити и 6 закрити писти за лека атлетика в страната. „Асикс Арена“ беше обновена с инвестиция от над 8 млн. лева, ремонтирана беше и залата в Добрич, която дълго време беше единственият дом през зимата за атлетите ни. Изграждаме и два нови центъра за хвърляния, защото там имаме много талантливи състезатели. Започваме в НСА и Балчик. България е имала традиции в тези дисциплини, но е трудно да се развиваш, когато няма добре направени съоръжения. Вярвам, че по този начин ще се привлекат и много млади състезатели. Надявам се това да стане един прекрасен национален център по хвърляния“, заяви министър Кралев.

Той допълни, че инвестициите на ММС в лекоатлетически съоръжения продължават с реконструирането на писти на стадионите в Габрово, Враца и Стара Загора. В тяхната модернизация, която стартира в следващите дни, ще бъдат инвестирани 3 750 000 лв. Ще бъдат обновени и закрити писти в Русе и Плевен. В момента експертите на ММС разглеждат проект за изграждане на нова писта в Ямбол.

"Атлетиката е много популярен и достъпен спорт, който може да се практикува от всички. Именно затова направихме масирани инвестиции в тази посока. Ние ще продължим и през следващия мандат, така че да има във всеки един областен център модерно лекоатлетическо съоръжение. В постоянна връзка сме с федерациите и кметовете на общини, срещам се с представители на клубовете, за да получа необходимата информация, която ще ми бъде изключително полезна при правенето на следващия 4-годишен план. Ще помагаме там, където има нужда и традиции. През този мандат изградихме много тренировъчни зали в различни видове спорт – бокс, борба, вдигане на тежести волейбол. Амбициите ми през следващия мандат е да акцентираме върху плувните басейни, защото това е друг спорт, който е с изключително голямо значение не само за елитния, но и за масовия спорт. Надявам се да ни стигнат силите, времето и средствата да изпълним цялата ни амбициозна инвестиционна програма през следващия мандат“, каза още Красен Кралев.

Академичното ръководство на НСА благодари на спортния министър за инвестицията, която ММС прави в подобрението на базата. Благодарност изказаха и студентите от катедра „Лека атлетика“ с ръководител проф. Марин Гъдев.

Центърът за хвърляния в спортната академия ще бъде използван за подготовка и от националните ни състезатели.