Министър Кралев награди националите по баскетбол и селекционера Росен Барчовски

“Нацията се сплотява от такива успехи”, заяви министърът на спорта

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев връчи почетен плакет на ММС на националния отбор по баскетбол и наставника Росен Барчовски. От името на тима ни наградата получи президентът на Българската федерация по баскетбол (БФБ) Георги Глушков.

Баскетболните национали успяха да се класират Европейското първенство през 2022 година след 10-годишна пауза. Селекцията на Росен Барчовски извоюва победата в драматичен сблъсък с Латвия с крайното 66:65, като в третата четвърт на мача отборът ни успя да навакса 13 точки изоставане. Европейското първенство е планирано да се проведе в периода 1-18 септември 2022 г. в Италия, Германия, Чехия и Грузия. 

“Нацията се сплотява от такива успехи. Имахме нужда от подобен пробив в колективните спортове”, заяви спортният министър Красен Кралев по време на срещата. Той поздрави Барчовски и Глушков за представянето на отбора и духа, който са демонстрирали момчетата в решителната среща.

“Водихме битка до края. Всички играчи се раздадоха в мача срещу Латвия, за да постигнем този успех и да заслужим участието си на Европейското първенство”, заяви треньорът на тима ни Росен Барчовски.

Георги Глушков заяви, че до еврошампионата в националния отбор могат да влязат талантливи, млади момчета. Според президента на БФБ за тях е важно да натрупат опит, за да бъде изграден още по-силен тим за есента на 2022 г.

Росен Барчовски сподели пред Кралев плановете си за включването на нов чужденец в състава, който да помогне за по-доброто представяне на тима в световните квалификации. Спортният министър се ангажира ММС да помогне при процедурите за издаване на български паспорт на набелязания играч.