Министър Ангелов: Ваксинационният процес е мой приоритет, като лекар и министър

За последните 14 дни заболяемостта в страната е 127,4 на 100 хил. души население

„От днес до деня, в който бъде имунизиран и последният български гражданин, заявил желание да получи ваксина срещу COVID-19, мой приоритет, като лекар и като министър, е ваксинационният процес. С организацията и логистиката на имунизационната кампания са ангажирани хиляди хора и тя ще се случи, въпреки недоверието и въпреки разпространяваната невярна информация за ваксините. Ако в края на миналата година говорихме, че 2021 г. ще бъде годината на надеждата, то тази надежда е ваксината и тя е в нашите ръце. Единствено тя ще ни върне спокойствието и свободата, които пандемията ни отне.“ Това заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов по време на редовния брифинг на Националния оперативен щаб.

Той съобщи, че се обсъждат различни варианти за ускоряването на темпа на ваксинацията, един от които е стартирането и на четвърта фаза от Националния ваксинационен план, която обхваща гражданите над 65-годишна възраст и тези с хронични заболявания. На Българския лекарски съюз и на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари вече са предоставени препоръките за приложение на ваксината срещу COVID-19, изготвени от експертните съвети към министъра на здравеопазването. „Личните лекари вече са въоръжени с отговорите на всички питания, които зададоха. Ако колегите имат допълнителни въпроси, ще дадем разяснение отново“, уточни още проф. Ангелов.

Директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов коментира, че въпреки създадената отлична организация голям процент от заявилите желание да бъда имунизирани не се явяват в пунктовете в уречения ден. Като пример той посочи, че „Пирогов“ разполага с 5 ваксинационни пункта и възможност за осигуряване на два допълнителни мобилни екипа, но от записани, само за един ден 170 души за ваксина, на място са дошли едва 50.

По отношение на актуалното разпространение на коронавирусната инфекция у нас здравният министър подчерта, че въпреки повишените нива на заболяемост не е отчетен натиск върху лечебните заведения. На този етап не се налага въвеждането на допълнителни противоепидемични мерки и на всеки 12 часа продължава да се извършва мониторинг на ситуацията по над 22 показателя. При достигане на заболяемост за страната от 200 на 100 хил. души население може да се говори за въвеждането на нови мерки, припомни проф. Ангелов.

За последните 14 дни заболяемостта в страната е 127,4 на 100 хил. души население, което нарежда България на 25-о място в Европейския съюз и ЕИК. Смъртността е 7,3 на 100 хил. души население, като по този показател сме на 15-о място в ЕС и ЕИК, съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

В отговор на журналистически въпрос относно медицинския протокол за провеждането на предстоящите парламентарни избори министър Ангелов отбеляза, че документът вече е изготвен, отразени са бележките на Централната избирателна комисия и след окончателното му утвърждаване, ще бъде представен публично.