Предприемат се действия за възлагане на концесия за строителство на спортен комплекс "Георги Аспарухов"

Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на младежта и спорта

В изпълнение на одобрения на заседанието на Министерския съвет, проведено на 17 февруари 2021 г., Актуализиран план за действие за държавните концесии за периода 2021–2027 година, министърът на младежта и спорта ще предприеме действия за възлагане на концесия за строителство на „Спортен комплекс за професионален и масов спорт „Георги Аспарухов“, град София, община Столична, област София. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на младежта и спорта.

Изпълнението на проекта за концесия ще допринесе за постигане на Специфична цел 1.4. от Националната стратегия за развитие на концесиите (2018-2027 г.) – „Осигуряване на достъпност и качество на услугите, свързани със системни занимания с физически упражнения и спорт от всички възрасти“, без да се изразходват средства от държавния бюджет.

Незадоволителното състояние на спортната база към този момент е последица от множеството промени в нормативните актове, извършвани след 1990 г., а липсата на яснота и сигурност демотивира ползвателите на съоръженията да влагат значителни финансови средства за поддържане и реновиране на базата.

С предоставянето на концесия за строителство на „Спортен комплекс за професионален и масов спорт „Георги Аспарухов“, ще се постигне цялостна модернизация на комплекса и икономическа ефективност при управлението му, като както строителния, така и оперативния риск ще се поемат от концесионера. Очакваният резултат е да се довърши трибуната на Сектор „А“, вкл. като се изгради козирка, да се построят три нови трибуни с козирки, всички трибуни да се оборудват, да се ремонтира и разшири съществуващият паркинг и да се изгради нов паркинг. Дългосрочният резултат от възлагането на концесията е спортният комплекс да се поддържа в експлоатационна годност с качество, отговарящо на най-новите национални и международни стандарти, което ще създаде предпоставки и за високо качество на предоставяните услуги.

 Конкретният срок на концесията и годишното концесионно възнаграждение, което концесионерът ще дължи на концедента, ще бъдат определени след изработване на обосновката на концесията, с която ще се мотивира откриването на процедурата за определяне на концесионер.

Определянето на концесионер ще се извърши при спазване на принципите, определени в Закона за концесиите, включително тези за публичност и прозрачност.