Атанас Скатов е паднал след опит за изкачване на К2, шерпи го търсят

Причина за инцидента е скъсано въже

Известният алпинист Атанас Скатов е паднал при слизане от Лагер 3 към Базовия лагер след като е направил неуспешна нощна атака на втория по височина връх К2 (8611 м), който се намира на границата между Пакистан и Индия. Това информират в "Туитър" от специализираната фирма за височинни експедиции Alpine Adventure Guides.

От съобщението става ясно, че причина за падането на Скатов е скъсано въже. Тялото му все още не е открито и екип от шерпи е по пътя да го търси.

GPS-тракерът, който българинът носи към екипировката си, показва последните му движения и къде се намира в момента, но засега няма официална информация дали е открит от спасителния екип и в какво състояние е.

Последното съобщение във фейсбук страницата на Скатов, публикувано от екипа му в 19:20 ч. вчера гласи: "Наско благополучно пристигна в Лагер 3 около 18:30 ч. местно време. Надяваме се прозореца, който е доста кратък да се запази. По прогноза утре към 10:00 ч. се очаква вятъра да се усили, поради което атаката на върха ще започне тази вечер вероятно около 23:00 ч. (20:00 ч. българско време). За съжаление разбрахме, че има проблем с палатките в Лагер 3, които са недостатъчни като брой, но за сега всичко е наред. В случай, че Наско се свърже с нас ще се опитаме да актуализираме информацията с която разполагаме.  Кадрите от видеото са направени днес по обяд от базов лагер на К2, в момент в който голяма част от участниците в експедицията се придвижваха от Лагер 2 към Лагер 3, видимо във ветровито време. По прогноза се очаква вечерта да е спокойна."