Доц. Кунчев за британския щам: Ако досега сме спазвали дистанция 1,5 м, сега трябва да е 2,5 м

Британският вариант на коронавируса е между 10 и 100 пъти по-концентриран в нашето гърло

Британският вариант на коронавируса е между 10 и 100 пъти по-концентриран в нашето гърло. Това го прави много по-лесен за предаване. Ако досега дистанцията е била 1,5 м, сега трябва да стане 2,5 м, ако сте носили обикновена маска, сега трябва да носите - FF52.  Това заяви пред БНТ главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

PCR е златен стандарт, ако искаме да сме сигурни, че не пропускаме случай, това е изследването, което ни дава пълна гаранция. Бързите тестове са за улеснение на гражданите, но за целите на граничния контрол много малко са страните, които приемат и бързите тестове, повечето изискват PCR тестове и засега това ще остане така, каза още той.

Постепенното увеличение на случаите сега не е резултат от връщането на учениците, ако има такова влияние, то ще се усети след 7-10 дни, заяви той. Не е причината и отварянето на моловете, то беше очаквано, в Западна Европа то е в много високи темпове, въпросът е да го знаем и да сме подготвени, допълни той.

Според него, разхлабването на мерките е било много внимателно.

„Опитваме се да избегнем социалния характер на мола, не търговския. Ако охраната наистина следи да няма струпване и да се спазват правилата, рискът не е чак толкова голям“, каза доцентът.

Според него, недоволството на хората в Босилеград и Цариброд, за които снощи БНТ разказа, е справедливо. А именно: сънародниците ни там работят и учат у нас, но заради ограниченията трябва да плащат всяка седмица или дори всеки ден за PCR тест.

"Заедно с министерството ще намерим най-точната формула, за да могат тези хора да продължат нормалния си начин на живот. След като получихме този сигнал, се чухме и с ръководството на Гранична полиция, за да определим точните пунктове на преминаване и режима на преминаване на тези работници, да има еднаквост, да няма случаи като посочения, трябва да има пълна яснота и по-малко да пречим на тяхното движение“, категоричен беше доцентът.

Главният държавен здравен инспектор обясни, че е много често пандемиите протичат по такъв начин - с двувълново или тривълново протичане. Подобно нещо се е наблюдавало и при птичия и свинския грип, а 2018-2019 г. и при испанския грип.

"Това е характеристика на епидемичния процес при един въздушно-капков вирус, върху тая характеристика се наслагват и други неща - колко са преболедували, колко са ваксинирани, какви са мерките и дали се спазват. Нашата идея не е да плашим някого, а да предупредим, че тенденцията върви към повишаване и толкова по-важно е спазването на мерките", категоричен беше Кунчев.