Неутрализирана е международна организирана престъпна група за трафик на хероин

Акцията е проведена от служители на ГДБОП, с участието на представители на ДЕА, под ръководството на Спецпрокуратурата

Специализираната прокуратура, ГДБОП и правоохранителният орган на САЩ за борба с наркотиците – DEA, извършиха съвместни действия по разследване на международна организирана престъпна група за трафик на наркотици (хероинот Турция през България към САЩ, с участието на български граждани.

Обект на разследването в САЩ са участници в международна престъпна мрежа, действаща на територията на Република България и Република Сърбия. В тази връзка от Службата по международни въпроси към Департамента по правосъдие на САЩ, по разследване на Федералната прокуратура за район Южен на Ню Йорк и на DEA, в края на 2020 г. до ПРБ е отправена молба за правна помощ.

В хода на съвместните действия на територията на България бяха извършени претърсвания и изземвания в жилища и автомобили в различни селища. Намерено и иззето е голямо количество хероин, 40 000 евро, документи, телефони и други доказателства за престъпната дейност.

Задържани за срок до 24 часа по Закона за МВР са шест лица - двама сръбски и трима български граждани, както и лице с македонско и българско гражданство.

Според молбата за правна помощ единият от задържаните сръбски граждани е високопоставен член на международна престъпна организация, свързана с трафик и разпространение на големи количества хероин в Западна Европа. Под негово ръководство се е подготвяла доставката на голямо количество хероин в САЩ.        

Сред задържаните българи е лице многократно осъждано, в т.ч. за участие в организирана престъпна група за държане на наркотични вещества с цел разпространение.

В изпълнение на принципите на чл.3 и чл.4 от НК, Специализираната прокуратура  наблюдава досъдебното производство, образувано на 07.01. 2021 г. за престъпление по чл.321,ал.3,вр.ал.2 от НК.