Кралев наблюдава стартовете на националния шампионат по лека атлетика за юноши и девойки

Mедалите си оспорваха над 400 атлети от цялата страна

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев наблюдава на живо стартовете от програмата на националния шампионат по лека атлетика в зала за юноши и девойки до 20 години. Домакин на двудневната надпревара беше столичната “Асикс Арена”, като медалите си оспорваха над 400 атлети от цялата страна.

Спортният министър награди някои от призьорите в отделните дисциплини. Той връчи златния медал на Пламена Миткова от “Локомотив” Пловдив, която спечели в надпреварата на троен скок с най-добър резултат в света за сезона при девойките до 18 години - 12.88 м. В събота вечер (30.01) Кралев награди и най-добре представилите се в спринта на 60 м. Национална шампионка при девойките стана Изабела Соколова от клуб “КЛАСА”, която финишира за 7.61 сек. След нея се наредиха Мартина Писачева (“Локомотив” Пловдив” и Мила Димитрова (СКЛА “Енерджи-Пловдив”). Днес Соколова триумфира убедително и в бягането на 60 м с препятствия с време 8.60 секунди. При юношите на 60 м най-бърз беше Георги Христов (“Славия”) с време 6.92 сек. Втори завърши Венелин Камбуров (“Локомотив” Пловдив), а трето време даде Димитър Илиев (АСКЛА “Сливен”). Венелин, който е син на бившия вратар на  футболния “Локомотив” Пловдив Васил Камбуров, днес спечели титлата на 200 м с резултат 22,50 сек. Той изпревари Тодор Тодоров (“Академик-София”) и Ивайло Иванов (“Атлетик-София”).

Кралев връчи медалите и на първите трима в дългите бягания при юношите. На 3000 м национален шампион стана Мартин Балабанов (СК “Атлет-Мездра”), следван от Кристиян Иванов (“Берое”) и Станислав Рашков (СК “Атлетика 2012”). На 1500 м със златото се окичи Еркан Низам (“Евър-Варна”). Сребърен медал заслужи Мартин Балабанов (СК “Атлет-Мездра”), а бронзът отиде при Пламен Драганов (ЛК “Радио 999”).

Участниците споделиха пред спортния министър своето задоволство от условията, които предлага “Асикс Арена” за провеждане на лекоатлетически състезания на закрито. Залата претърпя цялостна реконструкция и беше открита през 2017 г., като в ремонта бяха вложени 8 млн. лв. Кралев увери атлетите, че ММС продължава с инвестициите в лекоатлетически съоръжения и припомни, че от 2015 г. до момента  ведомството е инвестирало 7 млн. лв. в ремонт и изграждане на седем закрити писти, шест открити и два центъра за хвърляния в цялата страна.

Красен Кралев проведе разговори и с част от представителите на клубовете, които се включиха в националния шампионат. Те му благодариха за спазеното обещание да бъдат увеличени в двоен размер средствата по Програмата за развитие на спортните клубове през 2021 г. Министърът пое ангажимент, при добри финансови постъпления за Българския спортен тотализатор, през лятото те да получат допълнителни средства, за да подпомогнат и развият своята дейност.