Премиерът: Отчитаме добрите оценки на ОИСР за България и продължаваме да работим по препоръките

Силната фискална позиция на България й даде възможност за смел отговор на пандемията, изтъкна генералният секретар на ОИСР

"България имаше значителен впечатляващ икономически растеж до идването на пандемията и виждам, че се отчита в Икономическия преглед на България“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на официалното представяне на изготвения от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) Икономическия преглед на България.

Премиерът изтъкна, че страната ни е постигнала много в икономическите сфери, в ИТ сектора, автомобилните клъстери, предприятията, с реформата в селското стопанство, в хранително-вкусовата промишленост и др. Министър-председателят Борисов отбеляза, че в годините пазарът ни бе преориентиран от този на бившия Съветски съюз към износ за Франция, Италия, Германия и други европейски държави. „Това доведе до факта, че над 10 години нашите бюджети винаги бяха на излишък. Благодарение на добрата фискална политика към днешна дата България има най-ниския външен дълг в Европа и сме с бюджет с до три процента дефицит, който Маастрихтските критерии позволяват“, посочи премиерът Борисов.

В изказването си министър-председателят акцентира, че за добрите финансови показатели допринесе също борба с корупцията и с контрабандата. „Социологическите проучвания показаха, че контрабандата на цигари от 34% беше сведена до 2%. Същото важи и за алкохола, хазарта, захарните изделия, в следствие на което стотици милиони влязоха в бюджета на държавата“, припомни българският премиер. Борисов добави, че правителството изпълни поетите пред българските граждани ангажименти и в рамките на мандата двойно увеличи заплатите на учителите, на университетските преподаватели, огромни средства бяха вложени в образователната инфраструктура, което е инвестиция в бъдещето на България. В пандемията бяха увеличени също заплатите на служителите от секторите на първа линия в битката с COVID-19 - лекари, медицински сестри, социални работници, полицаи и др. Помощ бе осигурена и за най-уязвимите групи от населението. „Но това се прави не само в пандемия – подкрепяме всички нуждаещи се граждани, продължаваме и с реализацията на важните инфраструктурни проекти“, подчерта Борисов.

Исторически момент за България бе приемането на страната ни в Европейския банков съюз и чакалнята на Еврозоната миналата година, каза още по време на изказването си на форума на ОИСР министър-председателят Бойко Борисов.

Българският премиер подчерта, че страната ни извършва реформи във всяка една сфера, но пандемията оказва своето въздействие. Борисов допълни, че с адекватни и навременни мерки, но в същото време и най-либералните в Европа, България постига много добри резултати в битката с COVID-19. Затова включително днес страната ни е на последно място в ЕС по заболеваемост.

"Независимо от новия вирус в България работи икономиката, селското стопанство, строителството, машиностроенето, ИТ сектора, училищата, детските градини, яслите“, отбеляза министър-председателят Борисов.

"Благодаря за добрите оценки, които дадохте за България. Много внимателно четем и препоръките, съобразяваме се с тях, ще направим всичко възможно те бързо да бъдат реализирани“, категоричен бе българският премиер.

"Поздравявам България за плодотворната и задълбочаваща се ангажираност с ОИСР, вие се един от най-активните ни партньори“, заяви генералният секретар на ОИСР Анхел Гурия в рамките на онлайн конференцията.

"Докладът показва отличното сътрудничество между България и ОИСР“, отбеляза Гурия. Във видео обръщението си генералният секретар на ОИСР акцентира върху ключови постижения на страната ни, особено в икономическата сфера, както и предизвикателствата, за преодоляването на които България продължава да работи. Гурия обърна внимание на пандемията, ударила не само България, но и целия свят.

"Икономическите последици са големи, но силната фискална позиция на страната даде възможност за смел отговор и системата за субсидии на заплатите от страна на правителството предотврати безработицата“, посочи генералният секретар на ОИСР. Гурия изрази увереност, че с увеличаването на ваксинацията ще се възстанови и икономиката. "Очаквам с нетърпение да продължим да постигаме напредък заедно чрез разработване и реализация на по-добри политики за по-добър живот в България“, заяви още Анхел Гурия. В заключение генералният секретар на ОИСР увери, че ще бъде направено всичко възможно, за да се постигне консенсус в Съвета на ОИСР по отношение на членството на страната ни в Организацията.