Карантинираните ще гласуват с подвижни избирателни кутии

Здравният министър въвежда противоепидемични мерки, свързани с изборния процес

При произвеждане на избори през 2021 г. по време на извънредна епидемична обстановка министърът на здравеопазването, съгласувано с главния държавен здравен инспектор, въвежда противоепидемични мерки, свързани с изборния процес. Това реши парламентът, който прие на второ четене допълнение на Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 г., и за преодоляване на последиците.

Въз основа на противоепидемичните мерки ЦИК с решение определя организацията на вота и гласуването на избирателите вкл. на поставените под задължителна карантина или задължителна изолация съгласно Закона за здравето. Това ще става чрез подвижни избирателни кутии по смисъла на Изборния кодекс/ИК/ и при спазване на всички противоепидемични мерки.

Решението на изборния орган може да се обжалва пред ВАС.

Срокът за подаване на заявленията за гласуване с подвижна избирателна кутия е не по-късно от три дни преди изборния ден. След проверка в съответната РЗИ, за което се изготвя справка, желаещите да участват във вота се записват от компетентните органи в списъка за гласуване с мобилни урни. Депутатите определиха броят на членовете на секционна избирателна комисия да е не по-малък от трима, назначени при спазване изискванията на ИК.

С решение на ЦИК при произвеждане на избори през 2021 г. по време на извънредна епидемична обстановка броят на членовете на секционна избирателна комисия извън страната може да бъде не по-малък от трима.

Министерският съвет обезпечава изборния процес с всички необходими средства за защита, като разходите за тях се включват в план-сметката за изборите, записа парламентът.

При произвеждане на избори през 2021 г. по време на извънредна епидемична обстановка избирателите ще удостоверяват самоличността си пред секционните избирателни комисии в страната и извън нея с лична карта или паспорт, съответно с удостоверение за пребиваване в РБългария за граждани на друга държава-членка на Европейския съюз, независимо от изтичането на сроковете като не се изисква удостоверение за издаване на лични документи.