Mинистърът на туризма Марияна Николова проведе работна среща с колегата си Ахмед Ал Хатиб - bulgaria.utre.bg

Mинистърът на туризма Марияна Николова проведе работна среща с колегата си Ахмед Ал Хатиб

27 януари 2021, 15:36 | bulgariautre.bg
  • Снимка:
    МТ

Във фокуса на разговорите е насърчаване на връзките между двете нации

Вицепремиерът по икономическа и демографска политика и министър на туризма Марияна Николова проведе работна среща с министъра на туризма на Саудитска Арабия Ахмед Ал Хатиб. Във фокуса на разговорите е насърчаване на връзките между двете нации и възможностите за увеличаване на туристическия поток между двете страни.

Министрите обсъдиха начините, по които двете държави могат да си сътрудничат в бъдеще и да надградят съществуващия Меморандум за разбирателство в областта на туризма.

„Жизненоважно е да се признае значението на туризма за двете страни и неговия принос за икономическото развитие и социалния просперитет. Очакваме с нетърпение да надградим отличните отношения, които имат нашите две нации”, заяви министър Ахмед Ал Хатиб. И уточни, че в началото на 2019 г.  кралството е предприело сериозни стъпки за развитие на туризма. Имаме красива природа, хубави плажове и приятен климат. Разполагаме с над 10 хил. открити исторически проекти и коралови рифове, които предстои да бъдат открити за туризъм, разясни още той.

Вицепремиерът Марияна Николова отбеляза, че България и Саудитска Арабия работят в партньорство в областта на туризма от 2016 г. По време на това посещение очаквам с нетърпение да обменим идеи и възможности, по които нашите страни могат да работят заедно в бъдеще“.

Вицепремиерът Николова поднесе от името на министър-председателя Бойко Борисов почитания към кралската фамилия. Много се радвам, че той започна тези договорености, а на мен като заместник се падна да ги завърша, уточни тя. И добави, че свидетелство за волята да се насърчат връзките между двете държави е откритото през 2018 г. посолство на България в Рияд. Най-значима проява в тези отношения е официалното посещение на министър-председателя Бойко Борисов в кралството през ноември 2017 г., посочи вицепремиерът. По думите ѝ в настоящия момент е много важно желанието за активен диалог да продължи въпреки световната пандемия от коронавирус.

В резултат на срещата министрите се споразумяха да насърчават инвестициите в туризма и в двете страни и да работят заедно с партньори от частния сектор, за да подпомогнат за укрепването и възстановяване на сектора.

Те също така се споразумяха да насърчават съвместното туристическо сътрудничество с фокус върху културно-исторически туризъм, морския туризъм, както и да проучат добрите практики в устойчивото развитие и управлението на дестинациите.

Министър Николова отправи и покана към министър Ахмед Ал Хатиб да посети България и да се запознае с възможностите за туризъм в нашата страна.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета