Кралев: Оптимист съм за крайния изход от борбата с вируса, хората са по-дисциплинирани

Нов комплекс на мястото на "Червено знаме" ще е сред приоритетите ни през следващия мандат, заяви министърът на спорта

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев коментира бъдещето на комплекс “Червено знаме” и заяви, че той ще бъде сред приоритетите на правителството на ГЕРБ през следващия мандат.  “За съжаление в страната има много такива обекти. Това е така, защото до 2009 не беше забит и един пирон в спортната инфраструктура на държавата повече от 25 години. Не може в рамките на 10 години всичко да бъде възстановено. „Червено знаме“ е част от активите на нашето министерство от 2010 г. Преди това е бил в активите на Министерството на отбраната. През 2017 г. беше прехвърлен в активите на дружество „Сердика спортни имоти“, което да се занимава със стратегията за развитието на обекта. От няколко години работим сериозно по намирането на инвеститори. Имаме изготвено предпроектно проучване, което ще искаме от потенциалния инвеститор да изпълни. Предпроектното проучване е задължителен етап от един инвестиционен проект. Прави се доклад, вижда се какви са рисковете. В зависимост от общия устройствен план на Столична община да се види дали нашите желания могат да бъдат изпълнени”, заяви министър Кралев при гостуването си в сутрешния блок на bTV.

Той допълни, че комплексът е морално остарял и няма как да бъде възстановен. “На негово място ще направим много нови съоръжения. 5 от тях ще бъдат за водни спортове. Предвиден е един закрит плувен басейн с олимпийски размери 50 на 25 м, към него два помощни 25-метрови басейна, отвън още един басейн с 50-метров размер и един басейн за скокове във вода. Предвижда се строеж на многофункционална спортна зала с капацитет от между 3 000 и 5 000 души. Подобна зала липсва в София, защото „Арена Армеец“ е много голяма за някои от състезанията и някои от спортовете. Ще бъде изграден тренировъчен блок от 5 зали и огромен подземен паркинг, който да побере всички автомобили, които ще идват за събитията в голямата и малката зала. Разглежда се и възможността за изграждане на зимна пързалка, защото при модерните проучвания басейните се свързват със зимна пързалка, за да може да се спести от електроенергия. Този проект ще бъде приоритетен в следващия ни мандат. Бяхме започнали разговори с потенциални инвеститори, които бяха прекратени, заради пандемията и ограниченията в пътуването между различните държави. Напреднали сме с предпроектното проучване и имаме готовност да го предоставим на инвеститорите”, обяви спортният министър.

Министър Кралев заяви, че комплексът е разполагал с денонощна охрана до лятото, която е премахната заради по-тежкото икономическо състояние на “Сердика спортни имоти” по време на пандемията. “Първите данни за незаконни дейности на обекта са от преди една седмица. Тогава са сезирани органите на МВР, които да могат да направят разследване. Възстановена е денонощната охрана, а от днес ще има и стационарна с кабинки. През периода без денонощна охрана се разчиташе на обход от екипите, които охраняват „Арена Армеец“. Очевидно това не се е оказало достатъчно”, каза Красен Кралев.

Той коментира и инвестиционната политика на правителствата на Бойко Борисов през годините, като акцентира върху финансовите средства, отпуснати за спортна инфраструктура в столицата. “Само в София сме инвестирали над 35 млн. лева за последните 6 години. „Асикс Арена“ не беше използвана повече от 7-8 години. Инвестирахме 8,5 млн., за да има място на което лекоатлетите ни да тренират. Зимният дворец на спорта беше разрушен.

Правителството на Орешарски искаше да го оправи за 50 млн. лв., а ние го реконструирахме за 6,2 млн. лева. Възстановихме спортен комплекс „Академика“. Реконструкции сме правили на националния стадион „Васил Левски“ и спортен комплекс „Диана“. Направихме спортна зала „София“, в която се играят и мачове от ATP турнира, провеждат се европейски първенства по бокс, по таекуондо и много други състезания. През 2015 г. Столична община ни предостави басейна „Спартак“, който беше с огромни дългове. Възстановихме го, инвестирахме 400 000 лева в него и в момента басейнът функционира, управляван от Петър Стойчев. Трябваше да започнем от някъде. Разбира се, започнахме от там, където имаше най-належаща нужда”, каза Кралев.

По време на гостуването си спортният министър беше попитам и за предстоящото разхлабване на мерките в спортния сектор. “Мерките, които се взеха в началото на декември дадоха резултат и тази вълна, която ни стряскаше през есента с огромния брой заболели – близо 5 000 души на ден, вече е овладяна. Министерството на здравеопазването реагира адекватно и постепенно разхлабва мерките, защото наред с това, че трябва да се борим с пандемията, не трябва да забравяме и икономиката. Аз съм доволен, че имаме прекрасна комуникация с Министерството на здравеопазването и министър Ангелов. Винаги са откликвали на нашите аргументи, когато се касае за въвеждане на противоепидемични мерки в спорта. Имаше частични рестрикции и през този период, но трябва всички да знаят, че всички федерации, с наше съдействие и одобрение, разработиха детайлен план с противоепидемични мерки, които да се спазват по време на тренировки и по време на състезания. По-тежко беше за фитнес залите, които скоро ще бъдат отворени и ще могат да работят”, обяви министър Кралев. Той допълни, че допускането на публика по време на спортни събития ще бъде съобразено с разпространението на заразата, защото трябва да бъде намерен правилния баланс между обществения интерес, свързан със здравето на хората и интереса на феновете, които наблюдават спортни състезания.

“Мисля, че хората са узрели, по-дисциплинирани и започват да спазват мерките, които препоръчва Министерството на здравеопазването. През лятото, когато в резултат на успешно прилаганите мерки и успешната политика на правителството имахме много нисък брой заразени, голяма част от населението не вярваше, че има сериозен проблем и опасност от по-масово заразяване на български граждани, докато не дойде наистина кризата. Всички видяха колко е сериозна. Наблюдавам, че в момента и социолозите показват, че много по-голяма част от българите одобряват мерките, съгласни са с тях, спазват ги. Аз съм оптимист за крайния изход от борбата с вируса, още повече, че вече започна ваксинирането на населението”, каза Красен Кралев.

Той коментира и назначението на Ясен Петров за селекционер на националния отбор по футбол. “Тази промяна трябваше да бъде направена, защото бяхме свидетели на може би най-слабото представяне на националния отбор за много дълъг период от време. Последната година наистина беше тежка за всички любители на футбола. Ясен Петров е една интересна личност, много интелигентен човек, много добър мотиватор. На отбора, който е с ниско самочувствие, му трябваше такъв специалист, който да може да го мотивира, да го изправи. Това не са възможностите на нашия национален отбор по футбол. Има много силни млади футболисти, които ако се развиват правилно, ще могат да бъдат гръбнака на следващия национален отбор и аз мисля, че Ясен Петров е добър избор. Работил съм с него в „Черно море“, стигнахме заедно до финал за Купата на България. Той е добър човек и добър професионалист. Бях при него в Китай и знам как го уважават там, където направи добра кариера. При всички случаи очаквам националния отбор да играе много по-привлекателен футбол отколкото беше през последната година”, заяви министърът на младежта и спорта. 

 По отношение на предстоящия Конгрес на България футболен съюз той каза, че хората очакват промяна, нови лица и нови решения, защото това е свързано с надежда за по-добри дни на българския футбол. “Ясно е, че ако сега се проведе извънреден Конгрес, през януари следващата година ще трябва да бъде направен и редовен. Такъв е Уставът на БФС и решението ще бъде на футболната централа. И двете решения могат да са законни. Има разделение и в обществото, и сред футболните ръководители в това отношение. Знам, че Изпълкомът също е разделен на две относно датите, защото пак е свързано с разходи, които те трябва да осигурят. Провеждането на два конгреса наистина не е евтино мероприятие”, обяви Кралев. Той допълни, че не е привърженик на идеята да има разделение между футболните клубове при избирането на нов президент на централата.

Спортният министър заяви, че очаква добро представяне на българските състезатели на предстоящите Летни олимпийски игри в Токио. “Въпреки пандемията и ограниченията направихме всичко възможно спортистите ни да се подготвят при максимално добри условия. Надяваме се Олимпиадата да се проведе. Има много сложни отношения между Международния олимпийски комитет (МОК) и японското правителство, тъй като МОК ще настоява на всяка цена Игрите да се състоят. Загубите за тях ще бъдат над 70 млрд. долара от евентуално непровеждане на Олимпийските игри. Подобно нещо се е случвало два пъти - през 1916 г. в Берлин и 1940 г. в Токио, заради Първата и Втората световна война. Ако Олимпиадата сега се отмени, ще бъде много тежък удар за световния спорт. Спортът ще се промени коренно, ще осъмнем в съвсем друга реалност. Голяма част от международните федерации зависят от приходите от Игрите, за голяма част от тях това е основният източник на средства и са заплашени от тежка финансова криза. Японското правителство трябва да даде гаранция, че Игрите няма да са опасни за здравето и на тяхното население, и на спортистите, които участват. Аз очаквам някакъв компромисен вариант. Възможни са варианти за провеждане на Игрите без публика или само с японски зрители, но ще видим”, коментира Красен Кралев. 

Той внесе яснота и за метода на определяне на победителите в церемонията “Нощта на шампионите”, която се организира от Министерството на младежта и спорта и Българския спортен тотализатор. “В момента най-добрите спортисти на България се награждават по време на 3 различни церемонии. Едната е „Спортист на годината“, чийто организатор е Нове Холдинг. Тя се провежда от 1942 г. и победителите се определят чрез анкета сред спортните журналисти, като се определят десетте най-добри. Следващата е Спортните икари, които се организират от фондация „Български спорт“ от 1991 г. Там има различни категории, но победителите се определят с решение на комисия. Последната и най-нова церемония “Нощта на шампионите” е от 2015 г., в която ММС и Спортният тотализатор награждават най-добрите според тях спортисти.  Награждават се спортисти в различни категории, обърнахме внимание и на младите, като те се награждават в категориите за най-добър спортист до 16, до 18 и до 23 години, които не се награждават в анкетата “Спортист на годината”. Имаме категории „Най-добър спортист“, „Най-добър треньор“. Победителите се определят от комисия, която е съставена от членове на министерството, на Българския спортен тотализатор и Българския олимпийски комитет. Това са съвсем различни процедури и нямат нищо общо помежду си. В годините, когато даден атлет е безспорен фаворит, когато представянето му безспорно доминира, тогава е възможно и по-често да има съвпадения между призьорите. В години, в които е много оспорвано, като миналата  и сегашната година, е много трудно да се вземе решение кой е победител и има разминаване. Смятам, че тези спортисти, които бяха удостоени с награди на нашата церемония, са абсолютно достойни хора. Европейската шампиона Миглена Селишка – много добър състезател, който се надявам да вземе медал на Олимпийските игри. Джудистът Ивайло Иванов - сребърен медалист от Европейското първенство тази година”, обяви Кралев.

Той взе отношение и по случая с Ягодинската пещера, който беше коментиран от Цветан Цветанов. “Наистина трябва голям талант, за да може в толкова кратко време да изговориш толкова глупости. Имаме взаимоотношения между български министър и български кмет. Мустафа Караахмед, който е кмет на Община Борино, на 13 юни 2018 г. ми изпрати официално писмено запитване за предоставяне правото на управление на Община Борино върху недвижим имот на Ягодинската пещера. На 28 юни нашето ведомство отговоря, че министърът на младежта и спорта не е компетентен орган по така отправеното искане и изпраща мотивирано искане за разглеждане по компетентност. То е препратено към господин Нанков, който е министър на регионалното развитие. От там на 6 ноември отговарят, че не е на лице основание за предприемане на действия за промяна на управлението на природна забележителност Ягодинска пещера. Всичко е чисто и ясно. Има документи и писма, които са се разменяли междуведомствено, няма никакво стартиране на процедура, никаква външна намеса. Това е нормална рутинна процедура. Нормално, когато български министър има запитване, да провери случая и да отговори. В случая се вижда, че в съвсем кратък период от време е отговорено, че такава процедура не е възможно да бъде извършена. Твърденията на Цветанов са абсолютно несъстоятелни. Той наговори много неща през последните месеци, които не му правят чест”, категоричен беше министър Кралев.

Попитан дали ще бъде сред кандидат-депутатите на ГЕРБ спортният министър заяви, че това зависи от общинските и областни структури на партията. “Присъствието в листите на изборите е оценка за работата на един министър. Аз се надявам, че колегите от партията, която ме е издигнала за министър, ще оценят работата ми и ще бъда наистина доволен, ако бъда част от тези номинации. Разбира се, че имам желание и искам да защитя политиките, които сме провеждали през последните години. Ще благодаря за този шанс, който евентуално ми бъде предоставен. Това е една оценка от страна на хората, които са ми гласували доверие до момента, така че ще продължаваме напред с пълни усилия да защитаваме тези политики, които сме водили до момента”, завърши Красен Кралев.