Осем от изследваните проби за новия щам на коронавируса са дали положителен резултат

"Резултатите, които постигнахме, са повод за гордост", заяви министър Ангелов

„От 48 изследвани проби за новия щам на коронавируса 43 резултата вече са ясни. 8 доказват вирус, идентичен с открития във Великобритания нов щам. От пробите една е от Националния център по заразни и паразитни болести, няколко са от Военномедицинска академия, а останалите - от частни лаборатории". Това съобщи пред медии министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов във Варна. Той уточни, че новият щам се повлиява от ваксините, както и че при пациенти, при които е установен, се прилага същото лечение, познато до момента.

В отговор на журналистически въпрос за евентуална актуализация на мерките във връзка с установяването на новия щам у нас, министър Ангелов подчерта: „Резултатите, които постигнахме, са повод за гордост. Предлагаме постепенно разхлабване на мерките по сектори. Започнахме от здравеопазването с плановия прием, образованието - с учениците в началните класове, с детските градини и яслите. Сега ще се се концентрираме в секторите култура и спорт. Ще наблюдаваме тенденцията в рамките на 14 дни, за да можем да предприемем следващите стъпки". „Хубавото в тази ситуация е, че вече си връщаме живота такъв, какъвто беше,“ беше обнадежден проф. Ангелов и допълни, че всички дискусии, които текат в публичното пространство на различни браншове, го радват. Това означава, че разговорите за недостатъчно линейки, за недостатъчен брой легла, за забавени пациенти, са останали в миналото, а това е успех.

„Не очаквайте от мен решения под натиск. Доказал съм две неща. Първо, че съм последователен в думите и действията си, и второ, че всичко, което сме казали, се е случило“, беше категоричен здравният министър по отношение на информацията, че на 1-ви февруари заведенията ще отворят врати в знак на протест.

Проф. Ангелов заяви, че разговорите с организациите от бранша ще продължат. "Следваме ясен план, като целта е заедно да преминем възможно най-леко през кризата. Резултатите показват, че до момента решенията са били правилни", коментира още Ангелов.

Пред медиите министърът изказа удовлетворение от проведената по-рано днес среща с директорите на регионалните здравни инспекции на областите от Район 3 от Националния план за ваксиниране срещу COVID-19, Разград, Търговище, Шумен, Варна, Добрич и Силистра, както и с директорите на регионалните управления на образованието и дирекциите по социално подпомагане.

Като положителна той определи тенденцията за увеличаване броя на желаещите да се ваксинират от системата на образованието. „Изходното число на учителите и непедагогическия персонал, с което започнахме, беше 21 %, а сега то достига дори над 30%. Същата тенденция се наблюдава и в системата на социалното подпомагане при ползвателите на социални услуги в домовете за възрастни хора.“

Министър Ангелов обясни, че се очаква ваксинирането във Фаза 1 в целия Район 3 от ваксинационния план да приключи към края на настоящия месец януари, а Фаза 2 ще започне най-късно в началото на февруари. Здравният министър успокои, че всички необходими количества ваксини са осигурени, както са налични и дозите за предстоящата реимунизация.