Официално: 8 българи са заразени с английския щам на коронавируса

Досега 10 души заразяваха 22, а сега 10 ще заразяват 29

Английският вариант на коронавирус вече е в България. Това обяви за първи път в "Панорама" по БНТ проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

"При целогеномно секвениране на апарат от нова генерация доказахме 8 щама от пациенти - българи, които имат характеристиките на новия вариант на английския щам. Тези 17 мутации бяха открити, потвърдени днес в Националния център по заразни и паразитни болести", уточни проф. Кантарджиев.

"Много съм доволен, че направихме първия етап - доказахме, че в нашата страна го има английския вариант на коронавируса", каза още той.

Следва по-широко проучване в нашата страна да се види какво е разпространението.

"При тези 8 души има такива, които току-що са дошли от Великобритания. Веднага са заболели, веднага са карантинирани, веднага са приети в болнично заведение. Но щамът, ако тръгне в страната, трябва да направим така, че да го ограничаваме", обясни проф. Кантарджиев и призова:

"Всеки, който се върне от Западна Европа или от Великобритания, да не събира цялото семейство, а да се самоизолира известно време и да се изследват", призова проф. Кантарджиев.

По думите му за английския вариант на коронавируса са доказани 4 неща: "Ваксината действа срещу новия щам. Това е доказано. Ваксините унищожават и този мутирал вирус. Второ, генетичните методи, които са за диагностика, го ловят. Лошото е, че е по-заразен. Досега 10 души заразяваха 22, а сега 10 ще заразяват 29. При спазване на мерки можем да ограничим разпространението на този вирус", убеден е проф. Кантарджиев.

"Трябва много да се внимава с южноафриканската мутация, защото може ваксината да не я лови. Това не означава по-тежки мерки, а някои от мерките просто трябва да останат", уточни той.