Над 455 км пътища са ремонтирани досега с финансиране по ОПРР

От тях през т. г. са завършени общо 158,5 км.

Над 445 км второкласни и третокласни пътища са рехабилитирани досега по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. От тях през т. г. са завършени общо 158,5 км. Инвестицията е за над 142 млн. лв., а средствата са от Европейския фонд за регионално развитие и националния бюджет.

През 2020 г. по ОПРР са изпълнени ремонтите на 142,9 км второкласни и третокласни пътища, а на още 15,7 км строителните работи са приключили и предстои издаването на разрешенията за ползване от държавната приемателна комисия. С европейското финансиране през тази и миналата година бяха рехабилитирани близо 64 км от третокласния път Смолян - Стойките - Широка лъка - основна пътна връзка за жителите на област Смолян и алтернативен маршрут на второкласния път II-86 Асеновград - Смолян. През т. г. приключи и ремонтът на последните 20,2 км от третокласния път III-663 Чирпан – Симеоновград, а останалите 30,8 км от пътя бяха изцяло обновени през м.г. Ремонтирани са и 32,5 км от второкласния път Дупница - Самоков, свързващ ГКПП „Гюешево“ с АМ „Струма“, с път I-1 София - Благоевград и АМ „Тракия“ и важна пътна комуникация за общините Дупница и Сапарева баня с малките населени места с. Крайници, с. Клисура и с. Сапарево. Рехабилитирани са и 30 км от път III-112 Дъбова махала - Монтана, важна пътна връзка за редица населени места в Северозападна България с градовете Монтана, Лом и Видин, както и с пристанище Лом и ферибота Видин - Калафат. Ремонтирани са и 12 км от път III-109 за най-малкия град в България - Мелник.

По ОП „Региони в растеж“ през следващата година продължава ремонтът на още 106,3 км пътища, на които е работено и през тази година. Сред тях са 33,5 км от Айтоски проход - път III-208 Провадия – Айтос, който е най-кратката връзка за шофьорите от Варненска област с АМ „Тракия“, на близо 47 км от второкласния път II-23 Русе - Кубрат - основната пътна артерия между областите Русе, Разград и Силистра и първокласните пътища I-2 Русе - Варна, I-7 Силистра - Шумен и второкласния път II-49 Кубрат - Разград. Продължава и ремонтът на 26 км от третокласния път III-507 Кърджали - Мост - Манастир. Догодина по ОПРР ще започне рехабилитацията на близо 79 км пътища. Ще се ремонтират 27 км от второкласния път II-53 Поликраище - Елена - Сливен, 23,4 км от път III-559 Полски градец - Тополовград - Устрем в област Хасково, 9,5 км от път III-2077 Каблешково - Межден в област Силистра и близо 19 км от път III-9004 Варна - Белослав - Житница в област Варна.

По Програмата за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ V-A Гърция - България продължава ремонтът на 7 км от второкласния път II-86 Средногорци - Рудозем, а по Програмата за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ V-A Румъния - България през т. г. започна основният ремонт на над 24 км пътища в Северна България. Стартира рехабилитацията на 9,3 км от път III-118 Гулянци - Долна Митрополия в област Плевен, както и на около 15 км от път II-81 Берковица - Монтана в област Монтана. През следващата година е планирано да стартира изграждането на 2,61 км от обходния път на град Рудозем. С изпълнението на проекта транзитният трафик ще се изведе от центъра на града и ще се улесни пътуването към бъдещия ГКПП Рудозем - Ксанти. Предвижда се част от изграждането на обхода на Рудозем да се финансира по Програмата за Трансгранично сътрудничество „ИНТЕРРЕГ V-A Гърция - България“ 2014-2020 г.