Червената легенда Иван Василев: Не ми хареса играта на ЦСКА във Вечното дерби

Спорт

21-12-2020, 15:19

Снимка:

Efirbet

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Иван Василев е легендарен десен защитник на ЦСКА. С „червените” е шампион на България и носител на Купата на страната. За 4 години на „Армията” играе в 117 от 120 възможни мача при майсторите. Пропуска само три срещи – една заради наказание, след като е изгонен с Гунди във Вечното дерби, и две заради контузии. През 1966/1967 Василев участва във всички мачове на ЦСКА при историческото му представяне в турнира за КЕШ, сега Шампионската лига. Армейците за първи път стигат до ½-финала в най-популярния футболен турнир, където играят три епични мача със световния гранд Интер Милано. Василев е титуляр и в трите срещи – по 1:1 в Милано и София, и 0:1 в Болоня. Варненецът е най-резултатният десен български бранител в Европа с 3 вкарани гола на Гурник Забже, Олимпиакос и Борусия Дортмунд.

В интервю за Efirbet.com Иван Василев даде своето мнение за Вечното дерби, спечелено от ЦСКА с 1:0. Той засипа с критики „червените”, заради играта им, въпреки че спечелиха трите точки.

Г-н Василев, Вашия коментар за мача на мачовете в България?

Един от най-слабите като качество в историята. И ако за Левски има оправдание, тъй като са в страхотна криза, ЦСКА ме изненада с игровото си поведение. Особено през второто полувреме, когато, казано на футболен жаргон, не минахме центъра. Не ми хареса продукцията на ЦСКА.

След пропуснатата дузпа, сякаш друг ЦСКА доигра двубоя?

За мен няма обяснение защо ЦСКА не игра, както очакваха всички негови почитатели. Нагласата беше да ги бием с разлика, а вместо това мачът остана отворен до последно. Видяхте дори, че в последните секунди Левски имаше положение, макар че Бусато реагира добре, а и ударът с глава не бе от трудните. Но да трепери ЦСКА до края при тази разлика в моментното състояние на двата клуба, аз това не го разбирам, нито мога да го приема.

Вие сте вкарвали много дузпи. Как си обяснявате пропуска на Тиаго от бялата точка?

Просто слабо изпълнение. Така дузпа не се бие. Тиаго я изпълни по най-удобния начин и на най-удобната височина за вратаря им.

Какво мислите за чужденците на ЦСКА?

Разочарован съм. Този дето го изгониха се движеше като танк по терена и направи безумен фаул в центъра, след който логично получи червен картон. На другия чернокож халф пък трябва да му вземат паспорта, тъй като изглежда на 50 години. Като цяло чужденците ми изглеждаха напрегнати, а би трябвало напрежение при тях да няма, тъй като те идват у нас да играят за пари и не са запознати с историята на дербитата между ЦСКА и Левски.

От Вашите думи излиза, че българи биха свършили по-добра работа в ЦСКА?

Разбира се. Ами ние, ако бяхме взели Мартин Камбуров и Галин Иванов, щяхме да бием убедително Левски и да спечелим и други мачове, в които направихме равенства и изпуснахме ценни точки. Давам произволен пример с двамата, а има и други български футболисти, които хем щяха да ни излязат по-евтино, хем щяха да са ни по-полезни.

Кой е най-големият проблем на ЦСКА?

Първо трябва да реновираме „Българска армия”, за да имаме стадион, който отговаря на името на клуба ни. Знаете, че в живота първо трябва да си осигуриш дом и после да създадеш деца.

Лудогорец най-вероятно ще зимува с 6 точки преднина пред ЦСКА. Могат ли „червените” да стопят аванса му напролет?

Не виждам как ще се случи. За да стане шампион ЦСКА или който и да е друг наш български клуб, Кирил Домусчиев трябва да се откаже от футбола.

Критичен сте към ЦСКА, но и Левски нямаше идея как да превземе вратата на съперника?

Коментирам това, което видях на терена. При ЦСКА всичко е наред, и не му отива да се мъчи срещу един от най-слабите или може би най-слабия отбор на Левски в историята му. Може да съм много критичен към ЦСКА, но във Варна всички футболни хора знаят колко обичам и уважавам този клуб.

Новият спонсор ще съживи ли Левски?

Спонсорът не вкарва голове. Ще мине време, докато те преболедуват кризата и изградят боеспособен тим. При всички положения този сезон ще е нулев за тях.

Може ли напролет „сините” да останат във втората четворка, в която отборите ще се борят да не изпаднат?

Чак дотам едва ли ще стигнат, но няма да са и в първата шестица.