Каква е функцията на двигателното масло за колата ни?

Общество

30-11-2020, 20:32

Автор:

Bulgariiautre

Всичко от Автора

В днешно време колите са важна част от живота на хората. Броят на шофьорите и новите коли се увеличава с всяка изминала година. Въпреки това, не всеки от нас има задълбочени технически познания по поддръжката и грижата за своята кола. В това число голяма част от хората пренебрегват или не са наясно с важната роля на моторното масло за живота на двигателя и правилното функциониране на колата. 

Моторното масло играе жизненоважна роля за правилното функциониране на вашето превозно средство, неговите характеристики и неговия живот. Ето и основните приложения на двигателното масло:

За смазване

Моторното масло се използва главно за смазване на различните механични части и по този начин ограничава триенето между тях. Следователно това помага за борба с износването на тези части и производството на топлина чрез образуване на тънък, течен слой между различните части на двигателя. Това е особено в случая с буталата, които изпитват върху себе си най-голямо триене.

За защита на двигателя

Друго свойство на моторно масло за вашето превозно средство е, че то ефективно защитава механичните части срещу окисляване и корозия и по този начин ограничава риска от повреди и счупвания.

По време на изгарянето на гориво образуването на газ насърчава отлагането на отпадъци, което води до създаване на киселини, които са вредни за частите на двигателя. По този начин добавките, присъстващи в моторното масло, намаляват образуването на корозия и предпазват компонентите на двигателя.

За почистване

Когато двигателят работи, частите се износват и образуват метални микроотлагания, които, ако се натрупват, могат да повредят двигателя. Маслото, докато циркулира, отстранява и транспортира тези отлагания към масления филтър, който ще задържа тези малки отпадъци далеч от двигателя.

За охлаждане

Двигателното масло позволява да се отделя топлинната енергия, произведена от триене между механични части или изгаряне. Той работи в допълнение към охлаждащата течност, която не може да достигне определени области като буталата или разпределителния вал например.

Важно е да се знае!

Когато автомобилът точно е стартиран, маслото все още не е имало необходимото време да циркулира и да смаже правилно всички части по двигателя. Поради тази причина не се препоръчва да се ускорява твърде силно, когато двигателят е все още студен. Особено важно е спазването на това правило в студените зимни дни, когато температурите падат под 0 градуса. 

Шофирането е необходимост, която при елементарни технически познания, може да се превърне в спокойно и безаварийно преживяване. Ключов фактор за това са основните познания на всеки шофьор за моторното масло и неговите свойства, които го правят най-важната съставка за здравето на вашия двигател.