Националният съвет за тристранно сътрудничество проведе онлайн заседание

НСТС обсъди проекта на План за възстановяване и устойчивост на страната

Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) проведе онлайн заседание, свикано от заместник министър-председателя по икономическата и демографската политика и министър на туризма, г-жа Марияна Николова.

Правителството и социалните партньори обсъдиха проекта на План за възстановяване и устойчивост на Република България.

Бяха представени основните акценти и параметри на четирите стълба на Плана – Иновативна България, Зелена България, Свързана България и Справедлива България. Социалните партньори изразиха позиции си по съответните структурни елементи на Плана, като направиха конкретни предложения и бележки по текстовете на проекта и предложения за обвързване на Плана с Националното тристранно споразумение.

В хода на дискусията бяха обсъдени предвидените мерки за икономическо и социално възстановяване от кризата – пазара на труда, насърчаване на икономиката за осъществяване на трансформация към климатична неутралност, управлението на инвестициите в съответствие с принципите на партньорство при инвестирането на средства от ЕСИФ.

Допълнително социалните партньори обсъдиха постъпило предложение от КНСБ и АИКБ за изменение и допълнение на Кодекса на труда относно принудителния престой не по вина на работодателя при обявено извънредно положение или обявена извънредна епидемична обстановка, както и за регламентиране на компенсации за работниците и предприятията при принудителния престой.