Кметът на Пловдив с предложение за отпадане на таксите за маси за открито сервиране - bulgaria.utre.bg

Кметът на Пловдив с предложение за отпадане на таксите за маси за открито сервиране

21 октомври 2020, 19:46 | bulgariautre.bg
  • Снимка:
    БАЗ

Община Пловдив подпомага местния бизнес в условията на COVID-19

Извънредно предложение на кмета Здравко Димитров за отпадане на заплащането на таксата за маси за открито сервиране на заведенията за хранене и развлечения в Пловдив ще се гледа на утрешната сесия на Общинския съвет.

Проектът на решениe беше коментиран на среща на кмета с представители на Българската асоциация на заведенията (БАЗ).

„Целта е Община Пловдив отново да подпомогне местния бизнес и повторно да въведе тази мярка, която действаше в периода на извънредното положение преди няколко месеца“, посочи кметът Здравко Димитров.

Общо три месеца собствениците на търговски обекти за хранене няма да плащат такса за разположените маси в откритите площи - от 1 ноември до 31 януари 2021 година. Освобождаването ще става служебно от страна на общинския орган, издал разрешението за ползване.

В мотивите на предложението се казва, че основна причина за това е разпространението от COVID – 19 и е в съответствие със Закона за мерките и действията по време на извънредно положение при спазване заповедите на министъра на здравеопазването за въведените противоепидемични мерки - дистанция 1,5 метра между лицата.

Обсъдена беше и проектонаредбата за достъпна среда от Закона за хора с увреждания, която касае категоризацията на заведенията. Предстои Българската асоциация на заведенията да внесе официално становище до Министерството на туризма за нея.

На днешната среща присъстваха Павлин Петров, съпредседател на БАЗ и адвокат Валентин Савов, член на УС на организацията, които заявиха, че е важно да се намери баланс между опазването на общественото здраве, от една страна, и бизнеса и работниците, от друга.Коментари (5)

Потребител
Илиян
Браншът се доказа отново!Бизнесът трябва да бъде спасен!Адмирации!
23 октомври, 00:16 ч.
Потребител
Пешо
Видя се че мерките за затваряне на заведенията не минават
22 октомври, 18:40 ч.
Потребител
Пешо
Видя се че мерките за затваряне на заведенията не минават
22 октомври, 18:29 ч.
Потребител
Борко
Браво на бранша показаха че са готови за работа в криза
22 октомври, 18:28 ч.
Потребител
mitoko
Trqbva da se ulesnqva vsichko, koeto spasqva businesses, osobeno malkite.
22 октомври, 00:42 ч.

Добави коментар

* Задължителни полета