Бойко Борисов: С ЕК продължаваме усилията си да бъдем единни срещу COVID-19

"Важно е всеки един да знае, че пазейки себе си и здравето си, пази също икономиката, бизнеса, туризма“, заяви той

"Европейската комисия и държавите членки продължаваме усилията си да бъдем единни и да има цялостна координация по отношение на COVID-19. Трябва да сме в ежеминутен синхрон“, отбеляза министър-председателят Бойко Борисов в Брюксел, където участва в заседанието на Европейския съвет. „Важно е всеки един да знае, че пазейки себе си и здравето си, пази също икономиката, бизнеса, туризма“, заяви Борисов. Премиерът изтъкна, че в настоящата пандемия, както в цял свят, така и в България акцент се поставя върху подкрепата за най-уязвимите. Министър-председателят посочи, че именно по тази причина, а не предизборно, са вече в ход редица социално-икономически мерки в помощ на бизнеса, образователната система, пенсионерите. Премиерът Борисов специално изрази своите благодарности към всички, които полагат усилия на първа линия. „Това, което приложихме в България, е доказаното най-правилно досега – да имаме медикаменти за по-бързото преодоляване на болестта, усилване на болничните заведения, да имаме кодове за отделните градове, да препоръчваме на хората да не пътуват там където има пик“, категоричен беше министър-председателят.

„Това обаче не са неизчерпаеми източници на средства“, отбеляза премиерът Борисов и изрази надежда бързо да започнат процедурите, които ще дадат възможност на държавите членки да се възползват максимално от финансовите инструменти на ЕС за възстановяване от пандемията. Българският министър-председател изтъкна, че поредната добра оценка за България идва от международната рейтингова агенция „Фич“ по отношение на кредитния рейтинг на Българската банка за развитие.  „Хубаво е това да се знае и така опонираме на всички, които се опитват да кажат, че в България не се случват добри неща. В този ред на мисли благодаря и на президента Радев, който колегата Мицотакис вчера ми каза, че много е хвалил България и че България и Гърция са мост на стабилност. Естествено сме мост на стабилност, защото сме направили толкова много неща с гърците - интерконектори, инвестиции, съвместни производства и продължаваме заедно“, заяви още министър-председателят.

Премиерът Бойко Борисов приветства бързината, с която Европейската комисия реагира за разработването и разпространението на ваксина срещу коронавируса. Борисов изтъкна, че по темата е ключово безопасността, ефективността и качеството на ваксините, които биха получили разрешение за употреба в ЕС.

По отношение на Зелената сделка министър-председателят Борисов бе категоричен, че промените в климата ни задължават да работим за постигането на климатична неутралност. По думите му трябва много внимателно и бързо да се помисли за придобиването на нови мощности, за зелената и чиста енергия, така че 2050 година да има климатична неутралност. Според премиера Борисов трябва да се обърне специално внимание върху енергийната ефективност, иновациите и новите технологии. „С нас или без нас, това ще се случи. Затова трябва бързо да сложим темата на масата и да я решим, докато има средства за реконструкции, за нови мощности, за иновации, и да се възползваме от това, което би могло да се направи заедно с Европа“, допълни Борисов. Премиерът припомни, че още вчера е разговарял с председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен по темата и нашите екипи са в тясна връзка с Комисията.

„Аз съм за незабавен диалог, за прибиране на корабите и за сядане на масата на преговорите между Гърция, Кипър и Турция“, заяви още министър-председателят Бойко Борисов по темата за Източното Средиземноморие, която също беше част от дискусиите в Брюксел. Относно Брекзит премиерът Борисов изрази загриженост за малкото останало време, в което трябва да бъде постигнато споразумение за оттеглянето на Обединеното кралство.