Плевнелиев: Радев не спазва Конституцията и това трябва да се знае от хората

Това, което прави президентът, е най-прекият път към диктатурата

„Радев днес не спазва Конституцията и това трябва да се знае от хората“, настоя в ефира на Нова тв президентът Росен Плевнелиев. По думите му това, което настоящият президент прави, е най-прекият път към диктатурата.

„Денонощно се хули държавата от 4 години. Ако може държавният глава във всеки едни момент, когато правителството не му угажда, да му поиска оставката, ние вървим към диктатура. Аз съм дал решения, а не като Радев“, изтъкна Плевнелиев.

За бившия държавен глава няма съмнение, че втората вълна на коронавируса е факт.

„Цифрите са обезпокоителни. СЗО отчита рекорд след рекорд всеки ден. Нямаме добри новини”, подчерта Росен Плевнелиев, президент на България от 2012 до 2017 г. За него е важно, че правителствата във всички страни знаят, че трябва да постигнат баланс – от една страна да се защитят хората от рисковите групи, а от друга да не се затваря икономиката.

„Днес България стои много по-добре, отколкото през 2008 г. Вероятно, по статистика на ЕС, ще се окаже, че тази година България ще бъде една от най-малко засегнатите от кризата страни. През 2008-2009 г. беше много трудно. Сега е по-различно. Вземат се мерки, надявам се да е по-лесно”, допълни Плевнелиев. Той коментира и новината, че Microsoft реши да инвестира 1 млрд. долара в Гърция.

 „Microsoft не организираха търг, в който да получават оферти от други държави. Гърция се модернизира изключително бързо. Microsoft отидоха там, защото получиха договор от правителството на страната за няколко милиарда евро”, посочи Плевнелиев. По негова оценка безспорно Гърция днес е много по-напред, отколкото преди няколко години.

По думите му през годините България е направила не малко. „Имаме всички поводи за гордост, че имаме толкова бърз интернет. Създадохме 165 000 добре платени работни места в сферата на информационните технологии. Но все пак сме в конкурентна среда. Гърция не спи, инвестира милиарди”, коментира Росен Плевнелиев.