Инж. Илиян Терзиев, КСБ: Кончината на Симеон Пешев е тежка загуба не само за бранша, а и за цяла България

ДО СЕМЕЙСТВОТО И БЛИЗКИТЕ НА

ИНЖ. СИМЕОН ПЕШОВ,

ПРЕЗИДЕНТ НА

„ГЛАВБОЛГАРСТРОЙ ХОЛДИНГ“ АД,

ПОЧЕТЕН ПРЕДСЕДАТЕЛ НА КСБ

Съболезнователен адрес

Скъпо семейство и близки,

Позволете ми в този тежък момент от мое име и от името на УС на Камарата на строителите в България да изразя нашите най-искрени съболезнования. Дълбоко скърбим за загубата на нашия скъп колега и приятел, големия български Строител, патриот, благотворител инж. Симеон Пешов. Кончината му е тежка загуба не само за КСБ, не само за бранша, а и за цяла България.

Като инициатор за създаването на Камарата на строителите в България, основател и пръв председател, а след това и неин почетен председател инж. Пешов защитаваше отрасъла и работеше всеотдайно за създаването на правила в него, даваше пример как да превърнем професията в мисия за добруването на бранша и на държавата. Заразяваше със съзидателния си дух и стремеж за самоусъвършенстване. Обогатяваше ни с мъдростта си.

Големите инфраструктурни проекти бяха неговата стихия, а мотото на ръководената от него компания – „Доверие, завоювано с качество“, се превърна в запазена марка за изпълнените от „Главболгарстрой холдинг“ обекти.

Едва ли днес има по-достоен българин да носи името Строител на съвременна България. Защото Симеон Пешов беше и духовен водач. Благодарение на личната му инициатива днес България има „Цари Мали град“. Безценен е и приносът му за създаването на Националния инициативен комитет за възстановяване на Голямата базилика в Плиска – дело, което сме длъжни да доведем до край. Той беше ктитор, който може да бъде сравняван само с големите български възрожденци.

Голям Българин, оставящ след себе си ярка следа, която няма да бъде забравена, а делото му ще пребъде. За нас беше чест да работим заедно!

Почивай в мир, скъпи приятелю! Дълбок поклон! Вечна памет!

С уважение:

София                                                                       Инж. Илиян Терзиев

17 септември 2020 г.                                                        Председател на УС на КСБ