Министър Христо Терзийски: 80 служители на МВР са пострадали при снощния протест

Министърът използва възможността да благодари на всички редови полицаи

80 служители на МВР са пострадали при протестите вчера, съобщи на изслушването си в Народното събрание министърът на вътрешните работи Христо Терзийски.

„Транспортирани са трима в болница „Н. И. Пирогов“, 23 в Медицинския институт на МВР, 13 в болница „Царица Йоана“. 41 са прегледани на място“, уточни вътрешният министър.

Христо Терзийски поясни, че служителите са с фрактура на крайници, химически изгаряния от пиротехника и обгазяване.

Министър Терзийски дойде в пленарната зала, за да даде информация пред народните представители за действията на полицията при вчерашната ескалация на напрежението по време на протестите, а думите му на няколко пъти бяха посрещнати с аплодисменти от депутатите от управляващото мнозинство.

Министърът използва възможността да благодари на всички редови полицаи, техните командири и ръководители за това, че не са позволили да се пролее кръв и са овладели всички провокации.

„Част от протестиращите граждани започнаха да хвърлят множество предмети и бомбички. Опитаха се да повредят полицейски автомобил, бяха извадени жълти павета и бяха използвани срещу полицията, след което беше изсипана слама пред тях и беше направена опит да бъде запалена“, констатира силовият министър. Той поясни, че 126 са общо задържаните на протеста, като 62 от тях са били с криминални прояви, а 35 са имали постоянен и настоящ адрес извън София. В резултат са направени 12 бързи производства за хулиганство и 4 за увреждане на имущество, допълни министърът.

„Около 18.30 ч. на пл. "Независимост" започнаха да се събират множество хора. Част от тях проявиха агресия. Започнаха да хвърлят срещу полицейските служители множество пиротехнически средства, самоделни взривни устройства", поясни министър Терзийски. По думите му поради ескалиране на напрежението полицейските служители е следвало да реагират и униформените са разцепели, и изтласкали събралото се множество.

 „Установи се, че в палаткови лагери се съхраняват опасни предмети, след което в 3.00 бяха предприети действия по премахване на обособените палаткови лагери“, изтъкна вътрешният министър.