Sofia Open 2020 – потенциална последна битка за място на Nitto ATP Finals

Турнирът в България ще е от 7 до 14 ноември, финалът в "Арена Армеец" ще е в събота – точно преди финалите в Лондон

След отличната новина, че Sofia Open ще се проведе през 2020-а, а България е сред малкото държави в света, които ще организират турнир от АТП тура след прекъсването на сезона заради пандемията от коронавирус, идва ред на други важни детайли за феновете на тениса за петото юбилейно издание.

Sofia Open 2020 ще се проведе от 7 до 14 ноември. Квалификациите ще са на 7 ноември (събота), а мачовете от основната схема ще стартират от 8 ноември (неделя). Финалът ще се играе на 14 ноември (събота). На следващ етап очаквайте детайлна информация за билетите и за условията за достъп до "Арена Армеец", които ще бъдат съобразени с актуалната епидемиологична обстановка.

С провеждането на финала на Sofia Open 2020 в събота, 14 ноември, точките от турнира в България ще бъдат зачетени за световната ранглиста и за борбата за място на Nitto ATP Finals в Лондон. Заключителният турнир за сезона стартира на 15 ноември, а Sofia Open 2020 може да се превърне и в битка до последно за класиране на финалите на световния тур. Съкратеният сезон е и предпоставка за оспорвана надпревара за класиране за Лондон, в зависимост от резултатите на тенисистите през останалата част от календара на АТП.

Трима от участниците в Sofia Open 2019 - шампионът Данийл Медведев, Стефанос Циципас и Матео Беретини, бяха част от миналогодишната битка на осемте най-добри в Лондон, впоследствие спечелена от Циципас. През 2017 г. шампионът на Sofia Open Григор Димитров триумфира и с титлата на финалния турнир на АТП, а финалът в Лондон бе повторение на финала в София: Димитров – Гофен.

След прекъсването на сезон 2020 заради пандемията от коронавирус, ръководството на Sofia Open проведе редица разговори с ATP Tour, за да се намери не просто начин, но и подходяща дата за провеждането на Sofia Open 2020 в името на феновете на тениса в България, които демонстрират голям интерес и през годините създават изключителна атмосфера в "Арена Армеец", наслаждавайки се на живо на звезди на световния тенис.

Според обявения от АТР актуализиран календар и временен график до края на редовния сезон са планирани турнирите от "Големият шлем" US Open и Roland-Garros, мастърсите в Синсинати, Рим и Париж, ATP 500 турнирите в Хамбург, Санкт Петербург и Виена и ATP 250 турнирите в София, Москва, Антверпен и Кицбюел, а сезонът ще завърши с Nitto ATP Finals в Лондон - непосредствено след Sofia Open.

Така петото издание на Sofia Open може да бъде от съществено значение за участие в 50-ите юбилейни АТП финали. Заключителният турнир за сезона се провежда неизменно от 1970 г. Тази година ще е и последна в Лондон преди финалите да се преместят в Торино - Италия ще приема заключителната надпревара от 2021 до 2025 г.