Вицепремиерът Марияна Николова с обръщение към туристическия бранш

Новият министър на туризма вече започна срещи с браншовите организации

Вицепремиерът Марияна Николова излезе с обръщение към туристическия бранш малко след като пое Министерството на туризма.

„Уважаеми колеги,

Поемам Министерството на туризма с ясното съзнание, че най-засегнатият бранш в света от пандемията е туризмът. Няма прогноза, която да ни дава хоризонт, кога пътуването на хората ще се върне към онези темпове и обеми, с които бяхме свикнали само допреди няколко месеца. Здравето на всички е най-важната грижа в момента и затова туризмът е изправен пред непознати ограничения. Ние имаме трудната задача да обмислим и да решим как да отворим вратите за туризма в условията на ограничения и често затварящи се граници и бариери.

Моите намерения са от още от първия ден заедно с представителите на бранша да актуализираме Националната стратегия за устойчиво развитие на туризма и да я адаптираме към новите условия. Нашите курорти, местата с туристически забележителности, богатата ни история, природните ни красоти имат нужда от реклама като привлекателни, сигурни и безопасни за почивка. Днес хората, работещи в туризма имат нужда от подкрепата на държавата, така както това се прави във всички европейски страни.

Бих искала да представя пред Вас няколко важни факта, които очертават тежкото състояние на туризма в момента:

- През юни на летище Варна са пристигнали 99 полета, а през миналата година за същия период са били 1000. Подобна е ситуацията и на летище Бургас – 203 полета сега срещу 2000 през 2019 година.

- Има опасност близо 70 процента от хотелите в най-големите ни курорти Слънчев бряг и Златни пясъци да останат затворени.

- Заради отсъствието на чуждестранни туристи, транспортът, хранителната индустрия, земеделието и много услуги ще изпаднат във финансова криза.

- Икономиката на много населени места в България се крепи само на туризма.

Приоритет в новите условия ще бъде да се стимулират българите да почиват в България, независимо дали на море или на планина, за да се компенсира отлива на чужди туристи. Предоставянето на ваучери за почивка и туризъм на широк кръг от хора ще бъде сериозен стимул и подкрепа на бранша. Изчисленията показват, че икономическият ефект от тази мярка ще бъде 2.3 пъти – всеки даден лев като ваучер ще се върне като 2.3 лева в туризма. Тази мярка трябва да бъде постоянно действаща, за да се види ефектът от нея.

Много европейски страни – Румъния, Словения, Австрия, Франция, Германия вече прилагат ваучерната система в подкрепа на туристическата индустрия.

Още от днес следобед започнах срещи с браншовите организации в туризма, екипът в Министерството ще работи координирано с тях, за да намалим щетите, нанесени на българския туризъм от пандемията.“