Социологическо изследване от юни 2020 година взриви тезите на Румен Радев, че българите не спортуват

Мнозинството от анкетираните посочват, че населеното им място разполага с добра спортна инфраструктура

Най-младите българи между 14 и 17 г. спортуват най-активно – 81%. Това показва национално представително проучване на „Тренд“ проведено сред 1012 респонденти по поръчка на Министерство на младежта и спорта. Според изводите в изследването 57% от децата от 5 до 13 години спортуват. Момчетата спортуват повече от момичетата – 63% на 52%.

47% от децата на възраст между 5 и 13 години спортуват два пъти седмично. Три пъти спортуват 24% от децата, а 18% повече от три пъти седмично.

Тези данни практически разбиват внушенията на президента Румен Радев за липсата на физическа активност сред българското население, направени по време на събитието му „Спортувай с президента“ на 1-ви юни.

„68% от българите никога не са спортували, само 2% от населението спортува редовно. Само 33% от децата между 10 и 14 г. се занимават със спорт, а между 15 и 19 г. процентът е 39“. Тези твърдения бяха изнесени по време на събитието на Румен Радев лично от неговия служебен министър на спорта Даниела Дашева. Така и не стана ясно какъв е източникът на цитираните данни, който не беше посочен на нито едно място в презентацията ѝ.

Българите, които не спортуват, посочват три основни причини за това: липса на време – 46%, липса на мотивация – 36% и здравословното им състояние – 23%. Мнозинството от анкетираните посочват, че населеното им място разполага с добра спортна инфраструктура. Това отново не съвпада с внушенията на Радев.

Преди по-малко от месец президентът говореше за липсата на спорт за младите хора, въпреки че цитираните данни се отнасяха за цялото население. Иначе казано – бяха нахвърляни данни от различни източници за различни периоди и различни възрастови групи, за да се внуши колко е зле българинът, който не спортува.

„Като материална база хиляди деца нямат физкултурни салони и са лишени от спортни съоръжения и занимания“, каза още Румен Радев в своята реч.

Изследването на „Тренд“ е представително за населението на България във възрастова категория 5+ чрез метода пряко полустандартизирано интервю. Обемът на извадката е 1012 души на възраст 14+. В това число родители на деца между 5 и 13 години. Изследването е извършено  между 16 и 19 юни 2020 година. 

Футболът е практикуван в най-голям дял от децата – 24%. 14% от родителите посочват, че детето им практикува колоездене, а 10% - плуване. Сред практикуваните спортове са народни танци, лека атлетика и т.н. Очертава се голямо разнообразие от видове спорт, които се практикуват от децата на възраст между 5 и 13 години. При неспортуващите деца водеща причина според родителите е, че детето им е малко.

29% от българите на възраст над 14 години посочват, че спортуват. С нарастването на възрастта процентът на спортуващите българи намалява.

Фитнесът е най-практикуваният спорт – 33%. Хората на възраст 18-29 г. и 30-35 г. най-често практикуват фитнес. Сред най-предпочитаните се отличават спортове като колоездене и футбол.

Практикувате на спорт два или три пъти седмично е  най-честият отговор – съответно с дялове от по 30%. 19% спортуват един път седмично, а същият дял повече от три пъти седмично.

Възрастните хора над 65 години, които спортуват, в най-голям дял практикуват спорт на открито.

В селата най-голям дял спортуват на открито като анкетираните посочват, че в голяма степен това се дължи на липсата на спортни обекти в тези места.

13% от спортуващите са членове на спортен клуб, в който практикуват спорт. 87% от спортуващите посочват, че не са членове на спортни клубове.