Емил Хърсев: Хубаво е държавата да подкрепя банковата система - bulgaria.utre.bg

Емил Хърсев: Хубаво е държавата да подкрепя банковата система

15 юни 2020, 16:14 | bulgariautre.bg
  • Снимка:
    Нова тв, кадър

Финансовият експерт коментира закупуването от държавата на акции на ПИБ

"Според мен предприетите действия от страна на държавата са правилни. Хубаво е, когато тя ясно изразява позицията си в подкрепа на банковата система", изтъкна пред Нова тв финансовият експерт Емил Хърсев.

На извънредно заседание в петък правителството даде съгласие Българската банка за развитие /ББР/ да изкупи 70% от записаните акции на Първа инвестиционна банка /ПИБ/, като така се изпълняват всички изисквания на ЕК и Европейската централна банка за влизане на страната ни в еврозоната. Емил Хърсев коментира, че предприетото действие от страна на държавата е правилно.

"Увеличението на капитала не беше необходимо, защото изискуемия капитал винаги го е имало, но колкото повече, толкова повече", добави финансистът. Той подкрепи действията на Европейската централна банка, която взима мерки в критичната еврозона.

Емил Хърсев припомни, че подходът, който приложи българската държава като влезе с дял в ПИБ, е приложен преди осем години в Германия. По думите му обяснението, че по този начин държавата е имала задачата да помага само на малкия и среден бизнес, е погрешно.

"Тя трябва да управлява ресурсите, с които България разполага. Те не са само за малките, но и за големите предприятия и финансовия сектор", посочи финансистът.

Той потвърди факта, че Европейската централна банка често отправя препоръката за образуване на допълнителни буфери във финансовите институции на държавите от еврозоната.

"Това, което се изисква, го имаш, но не е зле да имаш още повече. Почти няма германска банка, която да няма препоръки да увеличи капитала си и да образува нови буфери. Това е практика за цялата еврозона", допълни Хърсев.

Българската банка за развитие ще получи по-голяма доходност от придобиването на акции на Първа инвестиционна банка, уточни финансистът и бивш подуправител на БНБ. Според него е гарантирано, че акциите след време ще се продадат на печалба.

"Акциите, които държавата закупи от ПИБ, биха могли да бъдат и продадени с печалба за държавата. Това е гарантирано, защото винаги се правят споразумения за обратност“, увери специалистът. Коментари (3)

Потребител
Антов
Инвестицията на ББР е добре обмислена и напълно оправдана. Освен това съм сигурен, че в крайна сметка държавата ще бъде на печалба.
16 юни, 16:56 ч.
Потребител
Нено
Да, определено когато държавата гарантира нещата са по-спокойни
16 юни, 15:50 ч.
Потребител
Борис
Мнението на специалстите по финанси е най-важно в случая, както и че "увеличението на капитала не беше необходимо, защото изискуемия капитал винаги го е имало, но колкото повече, толкова повече".
15 юни, 18:46 ч.

Добави коментар

* Задължителни полета
 
 


Снимка на деня:

Снежен поздрав от ВТУ
Снежен поздрав от ВТУ