Нели Беширова събира мъдростта на поколения в детска книга

В живота на днешните деца все повече липсва мъдростта на прародителите, натрупана от по-богатия им житейски опит

Книгата "Умно дете си ти, Тино" е написана от бизнес дамата Нели Беширова, която управлява многомилионен бизнес. В нея авторката предава на читателя мъдростта на нейния дядо. Първоначално текстът е писан без намерение за публикуване, а само за нейната дъщеря, в самолета по време на честите й бизнес пътувания. Впоследствие хора, близки до Нели Беширова, прочели ръкописа, настояли да го публикува.

Мъдростта на поколенията

Книгата отразява далеч не само мъдростта на дядото на Нели Беширова, а въобще тази на предходните поколения. Дядото на Нели Беширова е прототипът на дядото на главния герой от книгата – детето Тино (съкратено от Константин). Той е бил много благ и мъдър човек, според авторката и споделя, че се чувства щастлива да израсне с такъв дядо, което вече е рядкост за днешните деца, вкл. дъщеря й. Желанието чрез писменото слово да замести липсата на подобно присъствие в живота на нейното дете първоначално е мотивирало Нели Беширова да пише текстовете по време на пътуванията си, като след това се е родила идеята тази мъдрост да бъде предадена и на останалите деца.

Щастливите хора са били обичани деца

Виждането на авторката е, че необходимо децата да бъдат възпитавани в общоприетите ценности, но без строгост, ограничения и страх, а само чрез ненатрапчиви и неназидателни разговори и добро отношение. Според Нели Беширова възпитаването със страх, строгост, прекалена амбиция и прояви на гняв от страна на родителите ощетява децата личностно в продължение на целия им живот. В този смисъл книгата е ориентирана и към родителите.  

Книгата е успешна в чужбина

"Умно дете си ти, Тино" е издадена на арабски език, като представители на телевизия Ал Джазийра вече са проявили интерес към създаването на филм по книгата и са се срещали по тяхна инициатива с Нели Беширова по време на нейно делово пътуване в Дубай.

Благотворителност

Приходите от продажбата на „Умно дете си ти, Тино“ биват дарявани в полза на SOS Детски селища България. Книгата също така се предоставя безплатно на деца в неравностойно положение и на деца от ромски произход.

За Нели Беширова

Нели Беширова е юрист по образование, магистър по право. Родена е в гр. Неделино през 1977 г. Едното дружество, управлявано от нея – „Риск Инженеринг“ АД, е консултантска и инженерингова компания в сектора на енергетиката – ядрена, конвенционална и „зелена“. Услугите й са в сферата на проектиране, консултации, анализи, проверки и мн. др. на чуждестранния и българския пазар. Другото дружество, на което е изп. директор – „Енекод“ АД, е специализирано в търговията с електрическа енергия в България и чужбина.