В Банско осветиха иконата "Старозаветна Троица”

Тя е дар от ктитора Борислав Лазаров

На храмовия празник църквата „Света Троица" в Банско и жителите на града получиха ценен дар от ктитора Борислав Лазаров, съобщи БНР. Голяма иконана Светото триединство, рисувана от монасите в атонския манастир Дохиар беше осветена от неврокопския митрополит Серафим. Стотици жители и гости на Банско присъстваха на празничната литургия в храма „Света Троица“, която продължи повече от пет часа. Всички се радваха на новата придобивка от Атон - огромната икона на СтарозаветнатаТроица, обрамчена в красиво резбован и цветен  проскинитарий. 

Връзката на ктитора с Банско са неговите приятели, с които преди четири години за първи пъ тпосетил Света гора и оттогава не епрекъсвал поклоническите си пътувания в атонските манастири. Когато монасите от дохиарската иконописна школа разбрали, че иконата на старозаветната Света Троица е за църквата в Банско, не се колебали нито за миг, споделя дарителят. 

Борислав Лазаров е основен инициатор за реставрацията на църквата "Света Петка" в столичния квартал Орландовци, където построява и нов храм с магерница. Там се пази и чудотворната икона на Света Богородица Скоропослушница, която също е изографисана от монасите в Дохиар и дарена от него на църквата. В тежките месеци на епидемията от коронавируса той създава мащабна организация от доброволци и продължава да изхранва 500 семейства в нужда.