Пуснаха Йоан Матев под домашен арест - bulgaria.utre.bg

Пуснаха Йоан Матев под домашен арест

10 април 2020, 19:08 | Bulgariautre

Той е обвинен за смъртта на 16-годишния ученик Георги Игнатов през юни 2015 година

Софийски градски съд измени мярката за неотклонение на подсъдимия Йоан Матев от “задържане под стража” в следващата по тежест “домашен арест”, съобщиха от пресцентъра на съда.

Съдебният състав мотивира решението си с факта, че подсъдимият е задържан от 22 февруари 2017 година, което е повече от 3 години арест.

Освен това, по делото предстои видеоконферентен разпит на свидетел в Англия, който предвид световната пандемия и въведеното извънредно положение в България и извънредни мерки в Англия, не е ясно дали ще може да се проведе скоро.

До този момент по делото съдът провеждаше редовни съдебни заседания и исканията за изменение на мярката на подсъдимия бяха оставяни без уважение.

Йоан Матев е със забрана да напуска страната и с решение на съда ще му бъде поставена гривна за електронно проследяване. Определението на СГС може да бъде обжалвано в 7-дневен срок пред Софийски апелативен съд.

Матев е обвинен за убийството на 16-годишния Георги Игнатов в Борисовата градина през юни 2015 година. Процесът срещу Йоан Матев започна по същество през април 2018 г.

Ако той бъде признат за виновен, ще получи присъда между 5 и 12 години, тъй като по време на убийството е бил непълнолетен.

Освен това ще бъде приспаднат и срокът, в който подсъдимият се намира зад решетките, тоест над три години.

Софийската градска прокуратура ще протестира определението на СГС, с което на 10.04.2020 г. е изменена мярката за неотклонение на подсъдимия Й.М. от „задържане под стража“ в „домашен арест“, съобщиха от прокуратурата.

Прокуратурата не споделя изводите на съдебния състав, с които е мотивирал решението си, а именно необосновано дългия срок на задържането на подсъдимия и намален интензитет на предположението, че Й.М. може да се укрие.

„Фактът, че подсъдимият дълго време се е укривал, а за неговото установяване бе потърсено дори и съдействието на българските граждани, както и тежестта на извършеното деяние, са водещите мотиви в законоустановения срок да протестираме определението на съда“, коментира говорителят на главния прокурор Сийка Милева.Коментари

Няма коментари.

Добави коментар

* Задължителни полета