Правителството отделя 4,5 млрд. за подкрепа на икономиката заради COVID-19

Ще има и великденски добавки за пенсионерите

Правителството отделя 4,5 млрд. за справяне с  икономическите последици от COVID-19. Средствата се разпределят в различни сектори, съобщи премиерът Бойко Борисов и подчерта, че към момента никой не може да каже колко време ще продължи кризата и какъв ще е икономическият ефект.

Половин млрд. лв. се дават за увеличаване на разходите на МЗ, МО, и МВР.  

200 млн. са за безлихвени потребителски кредити на лица в неплатен отпуск при запазване на трудовите правоотношения

Отлага се плащането на данъци до 30 юни, а това прави над 600 милиона лева по-малко в хазната.

Над 1 млрд. ще се отделят, за да се подкрепят фирми, които няма да съкратят служители, а държавата ще плати 60% от заплата на служителите. Другите 40% ще се дават от работодателя.

Капитализира се Българската банка за развитие - с 500 млрд. лв. се гарантират заеми на фирмите.

50 млн. лв. се отделят за най-нуждаещите се  - пенсионерите, които ще получат великденски добавки.

Хората, които са в неплатен отпуск и имат затруднения, ще могат да вземат заем от банка в размер на 1500 лв., който ще се гарантира от Българската банка за развитие.

Всички тези мерки са обсъдени със специалисти икономисти.

Премиерът посочи и че все още не иска да прибягва до теглене на държавен дълг, защото това означава следващото поколение е да задлъжнее.

„Сега всички за една седмица ли обедняха? Появи ли се лекарство, ще видите, че пак няма да има места по ресторантите. Зимният туризъм около 15 март приключва. За летния туризъм – имаме време да мислим със съсловията. Един по един браншовете дават заявки", посочи Борисов.

Той посочи, че в края на месеца ще стане ясно и какви са икономическите загуби досега заради пандемията.

„Апелът ми е към работодателите – 60% от нас, 40% от вас, за да запазим работниците, защото после те ще доведат до възхода и отново ще започнете да печелите“, обърна се Борисов към бизнеса.

Този призив отправи и финансовият министър.

„Тези български граждани, които са социално слаби, продължават да се ползват от системата за социална закрила. Тези граждани, които се опитат да запазят правоотношенията си с работодателите по време на кризата, техният работодател ще получи помощ от държавата“, заяви Владислав Горанов.

 „С 20 млн. лв. се увеличава бюджетът на патронажна грижа. Ще бъдат включени още 12 000 потребители, така че около 25 000 възрастни и хора с увреждания ще имат достъп до интегрирани услуги“, съобщи социалният министър Деница Сачева.  Тя съобщи и че държавата има готовност да се раздадат 1500 тона храна за всички нуждаещи се.