Битката за Перник – силен кмет срещу популист

Станислав Владимиров се бори за кметското кресло, но срещу него е най-успешният кмет на града до момента Вяра Церовска

Перничани тази неделя ще определят съдбата си за следващите 4 години. Те избират между досегашния управник д-р Вяра Церовска и депутата Станислав Владимиров - по-известен като Станката. Само 1% раздели двамата след първия тур на Местните избори в миньорския град.

С какво са известни двамата кандидати сред своите съграждани?

Д-р Церовска вече има един успешен мандат зад гърба си. Тя пое Общината в тежко финансово положение след дългогодишно управление в „червено”. При встъпването ѝ в длъжност задълженията на Перник бяха 37 млн. лева към различни институции и фирми. Благодарение на оздравителния план и правилната финансова политика, която беше водена от Церовска, дългът беше стопен с 15 млн.

Това беше потвърдено от министъра на финансите Владислав Горанов, малко преди старта на кампанията. Въпреки тежкото положение, през нейния мандат настъпи подобрение на инфраструктурата в града. Бяха изградени 19 спортни площадки, които се ползват безплатно от гражданите. Беше изграден атрактивният „Парк на предизвикателствата”, който е най-големият в Югозападна България.

Майките в града са доволни от това, че децата им получиха възможността да растат в приятна и уютна среда, благодарение на изградените детски площадки и кътове из целия град. Две детски градини изцяло бяха обновени по всички европейски стандарти. Перничани получиха обещаната и дългоочакваната велоалея, която е с дължина 6.6 км и свързва централната градска част с кв. „Изток”.

Сред приоритетите на управлението ѝ беше и подобрението на пътната инфраструктура в Перник. Изграденото ново кръгово кръстовище в кв. „Изток” промени облика на входа на града и реши проблема със задръстванията в пиковите часове. Ремонтирани бяха редица улици, паркинги, подлезът в кв. „Изток” и мостът над река Струма, свързващ кв. „Варош” с центъра на града. Много от кварталите в миньорския град промениха своя облик със санираните 44 жилищни блока по Националната програма за енергийна ефективност.

Благодарение на добрата работа между Общината и Министерството на младежта и спорта бяха ремонтирани две от залите, които дълги години бяха затворени за спорта в Перник. Вяра Церовска оставя зад себе си готовите проекти за нов воден цикъл, важната пътна връзка „Марина Бара”, ново кръгово кръстовище в кв. „Иван Пашов”, надлез „Иван Вазов” и изграждане на индустриална зона, която ще разкрие нови работни места. Церовска успя да съживи и интереса на редица инвеститори, които да работят в и за Перник през следващите години.

Кой излиза срещу нея?

Станислав Владимиров беше сред избраните за народни представители от региона в 44-то Народно събрание. През цялото време обаче той се опитваше да трупа дивиденти на гърба на съгражданите си. С поведението си в пленарната зала Владимиров показа рано амбициите си да бъде кандидатът на БСП за кмет на Перник. Това се четеше в неговото поведение и тези, които предполагаха, че именно той ще бъде номиниран не сгрешиха.

Той отправяше редица въпроси към министрите от кабинета, въпреки че на местно ниво по проблемите вече се работеше. Ясен знак за популистката политика, която ще води, бяха неговите фотосесии пред обектите, споделени в социалните мрежи. Неговата биография е широко коментирана в Перник. Тя е кратка, с началнически позиции в дружества на територията на града. За перничани не е тайна, че Владимиров е бил част от екипа при фалирането на почистващото предприятие „Комуналстрой”. Той направи опит за натрупване на дивидент и от протестите за чистия въздух, но никой не е забравил, че Станката беше зам.-директор на топлофикационното дружество, когато то фалира, а сметките на перничани бяха непоносимо високи.

Тогава мнозина спряха кранчето на своите радиатори, за да могат да преодолеят кризисната ситуация. В биографията на Владимиров ще видим, че е бил и зам.-кмет на Община Перник в предишното управление, което остави след себе си огромен дълг. По негово време беше взето решение за бутафорната реконструкция на историческата крепост „Кракра”. Една от гордостите за перничани се превърна в срам за града на световно ниво. Ръководител на този проект беше небезизвестният партиен номенклатурчик Ненко Темелков - вуйчо на кандидат-кмета Владимиров. В града върви шега, че при успех на Станката в неделя, конците на управлението ще бъдат дърпани от Вуйчо. Не трябва да се забравя, че дългоочакваният ремонт на площад „Кракра” е също сред недостойните петна на предишното управление.

В неделя перничани правят важен избор за пътя на промените и своето развитие. На кого ще бъде доверено бъдещето на града всеки трябва да прецени сам. Да се запознае със свършеното от Вяра Церовска и доколко обещанията на Станислав Владимиров са реални и изпълними. Той разчита на голословието и популисткото поведение, а тя на огромното количество работа свършена през изминалите 4 години.

За Перник неделята е съдбоносна!