Новата тройна коалиция тръгва от Враца

Една от най-странните и лишени от принципи предизборна кампании през този месец се провежда във Враца. Още през лятото анализаторите обявиха надпреварата в града за предрешена и обявиха Калин Каменов за сигурен градоначалник за втори мандат.

Проучванията сочеха, че заедно с Бургас, Стара Загора и Варна, Враца ще преизбере кмета си още на първи тур. Тези прогнози обаче очевидно не са обезсърчили мераклиите за кметски пост. В града под Околчица за мястото са издигнати 5 кандидата – освен сочения за фаворит кандидат на ГЕРБ Калин Каменов, кандидати са издигнатия от БСП и подкрепен от ДПС – БАСТА Момчил Младенов, кандидата на ВМРО Красимир Богданов, фармацевтката на ВОЛЯ Петя Диковска и гражданина на коалиция „Ние, гражданите“ Искрен Дилов.

До тук нищо ненормално, но слогана на опонентите на Калин Каменов буди недоумение в гражданите и по-изобретателните врачански музовири вече са взели политическите им формации на подбив. Оказва се, че БСП, ДПС, ВМРО и „Ние, гражданите“ в един глас искат "Да върнем Враца на врачани". Четири партии – един девиз!

Политическият инженеринг във Враца отива в по-големи крайности. Бегъл поглед над обещанията на опонентите на сегашния кмет показва, че те се борят за едно и също: безплатни детски градини, безплатен градски транспорт, намаляване на данъците, а от скоро се чуват и гласове за безплатно задрвеопазване. С нотка оригиналност се откроява единствено депутата от ВМРО Красимир Богданов, който освен гореизброените послания смята да бори и “гетоизирането” на общината. На фона на тези явни прилики в посланията будят недоумение нарчоните платени публикации, в които кандидатът на патриотите бори слуховете, че има нещо общо с ДПС. Както коментират зевзеците, кампанията срещу Калин Каменов във Враца е толкова безпредметна, че явно опонентите са се заели да играят и с белите и с черните фигури на шахматната дъска, за да има интрига.

Къде обаче е отишла според тях Враца, та трябва тъкмо те да я връщат? По-заядливите перифразират думите на опозицията до далеч по-ясното - да спрем развитието и да върнем Враца там, където си беше до преди четири години! За незапознатите - през последните четири години Калин Каменови и неговия екип успяха да преасфалтират 50 км. улици и булеварди, да привлекат два големи инвеститора с над 2500 работни места, обновиха почти цялата образователна инфраструктура, осигуриха цялостна подмяна на градския транспорт, влязоха в националните новини със събития като северняшкия събор на Леденика, върнаха славния някога Ботев Враца от аматьорския футбол обратно в елита...

Нескопосаният ПР с еднаквите слогани обаче не е основният проблем. По-притеснително е зараждането на нова тройна коалиция във Враца, която е уникална по рода си. В регион без нито един етнически турчин ДПС е в ролята на явно доминиращ партньор на БСП и желан ортак на ВМРО. БСП и ВМРО пък другаруват прекрасно от години и имат дълга обша история, включително като общо управление на Община Враца. Само до преди няколко години депутатът от ВМРО беше заместник-кмет на сегашния депутат от БСП Николай Иванов. Иванов управляваше Враца в мандата педи Калин Каменов като независим областен лидер на БСП за Враца.

И докато оценката за политическия ПР на врачанската тройна коалиция е доста ниска на този етап, то предстои да разберем дали политическия им инженеринг ще ги доведе до заветната цел, а именно балотаж за който и да е от противниците на Калин Каменов.