Борисов свиква утре Съвет по сигурността заради ситуацията в Сирия

Министър-председателят Бойко Борисов свиква утре, 15 октомври, заседание на Съвета по сигурността във връзка с рязкото изостряне на ситуацията в Сирия. 

В рамките на консултативния и координиращ орган към Министерския съвет ще бъде обсъдена обстановката в Северна Сирия и свързаните с нея процеси от регионалната и международна сигурност.

Според информация на БТА и турският телевизионен канал НТВ турските въоръжени сили вече взеха под контрол сирийските градове Тал Абияд и Рас ал Айн в рамките на операция "Извор на мира", предприета за прочистване на района на изток от река Ефрат от сирийските кюрди, които Анкара определя като терористи. Сега турски червени барети и командоси са започнали да се придвижват като подкрепление към Манбидж.

Лидери на сирийските кюрди казаха днес, че сделката им с Дамаск, сключена с посредничеството на Русия, засега се съсредоточава в разполагането на армията по границата, като двете страни ще оставят политиката за после, предаде Ройтерс.

Водещият кюрдски политик Алдар Халил каза, че "извънредните мерки" под надзора на ключовия правителствен съюзник Русия целят да блокират турските атаки по границата. "Сега приоритет е защитата на сигурността на границата от турската заплаха", каза той.