Дариткова: Опозицията трябваше да организира своето присъствие в пленарната зала

Нинова избягала, когато премиерът Борисов бил в Народното събрание да ѝ отговаря

Председателят на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова заяви, че петък е ден на опозицията и в този смисъл нейните представители е трябвало да организират присъствие в зала, така че да чуят отговорите на министър-председателя Бойко Борисов.

„Вие сами може да изчислите колко са опозиционните партии в парламента – 3 на брой, каква е числеността им, ако се смятат и деветте независими народни представители. Наистина имат числено превъзходство. Ние сме били толкова, колкото е възможно в контекста на предизборните мероприятия и празниците, които трябва да бъдат посетени днес от колегите народни представители в техните региони“, обясни Дариткова.

Относно опитите за събиране на кворум и защо са само два Дариткова уточни, че няма изрично изискване в правилника колко да бъдат опитите. „Трябва добре да се познава правилникът на Народното събрание/НС/. И ако мога да коментирам предходните изказвания, че премиерът Борисов връща отговорите на зададените въпроси, ще кажа, че това отново показва едно дълбоко непознаване на правилника за организацията на дейността на НС. Принципът е, когато се зададе въпрос към министър-председателя, той, ако не отговаря на изискванията на правилника, да бъде пренасочен към конкретен министър. Много пъти колегите от БСП са се възползвали от тази възможност и на техните въпроси е отговаряно от ресорният министър. В противен случай, ако те не са съгласни, в 3-дневен срок могат да протестират пренасочването и тогава обсъждането се случва на председателски съвет, като в резултат на това обсъждане председателят на НС решава дали да отправи въпроса към министър-председателя или не“, разясни председателката на ПГ на ГЕРБ.

За твърденията на БСП, че премиерът Борисов бяга от критиката, избягвайки да отговаря на въпросите на опозицията, тя напомни, че само преди две седмици министър-председателят е бил на парламентарен контрол и е отговорил на въпрос на опозицията. „Председателят на „БСП за България“ избяга в същия ден от парламентарен контрол и не дойде да зададе своя въпрос на премиера Борисов. Сами може да правите изводи за това чие поведение е последователно и чие поведение не отговаря на парламентаризма“, категорична е Дариткова.

Оттук насетне с въпроса на лидера на социалистите Корнелия Нинова ще се процедира според правилника на НС и ще може отново да се зададе този въпрос.